• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • İLÇE
  • SİYASİ
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • DÜNYA DİN BÖLGESEL MEDYA İNTERNET
  • Ara
SON DAKİKA:
15:07
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar’dan Meclis Üyesi Mehmet Özdemir’e Ziyaret
14:48
Kahramanmaraş’ta 100 Milyon Liralık Çevre Projesinin İmzaları Atıldı
13:03
Kahramanmaraş’ta Nadir Endemik Bitki Türü Tespit Edildi
12:41
DULKADİROĞLU BELEDİYE BAŞKANI MEHMET AKPINAR’DAN FIRINCILAR ODASI’NA ZİYARET
10:53
Büyükşehir, Dulkadiroğlu Haydarbey Caddesini Sıcak Asfaltla Buluşturuyor
10:52
Büyükşehir’den Elbistan’da Kaçak Hafriyat Uyarısı; 191 Bin TL Ceza!
10:50
Başkan Fırat Görgel: “Elbistan’ımız İçin El Birliğiyle Çalışmaya Devam Ediyoruz”
10:48
Başkan Görgel, “Elbistan’a 500 Milyon TL’lik Yol Yatırımı Kazandırıyoruz”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. AHMET SANDAL
  3. ANIZ YANGINLARI NİYE ÖNLENEMİYOR? YOKSA ÖNLENMEK Mİ İSTENMİYOR?
01 Haziran 2022 - 12:05

ANIZ YANGINLARI NİYE ÖNLENEMİYOR? YOKSA ÖNLENMEK Mİ İSTENMİYOR?

01 Haziran 2022 - 12:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
AHMET SANDAL
AHMET SANDAL
[email protected]

Anız yangınlarıyla ilgili bu kaçıncı köşe yazım ve bu kaçıncı soru soruşum? Bilmiyorum.

Anız yangınlarının önlenmesine yönelik binlerce yazı yazdım ve hatta CİMER vasıtasıyla bu sorunu yetkililere bizzat ilettim. Belki 30 yıldır ben iletiyorum, ben bu hususta yazıp çiziyorum. Bu sorun belki bir asırdır gündemdedir. Belki de bir asırdan daha fazla gündemdedir. Ancak bu sorun, bu ciddi mesele hâlâ yoğun bir şekilde bizleri üzüyor ve orta yerde duruyor.

Yok,  yok,  yok,  anız yangınları sorununa çözüm yok. Niye, niye, niye çözüm yok. Bir gariban yazar olarak bu sorun hakkında yazdığım köşe yazılarının birkaç linkini burada dikkatlerinize sunayım ve hangi tarihte o yazıları yazdığımı da belirteyim.

1.Link:
http://m.havadismaras.com/yazarlar/ahmet-sandal/aniz-yanginlarinin-onlenmesi-ve-hayvanlarin-korunmasi/120/
Tarih:21 Mayıs 2014
Yazı başlığı: Anız Yangınlarının Önlenmesi ve Hayvanların Korunması

2.Link:
https://www.habermerkezi46.com/yazarlar/ahmet-sandal/aniz-yanginlarina-dur-diyen-yok-mu/349/
Tarih:18 Eylül 2015
Yazı başlığı: Anız Yangınlarına Dur Diyen Yok mu?

Anız yangınlarının önlenmesine ilişkin sırf 2014 ve 2015 yıllarında yazmadım. 2016 yılından bu güne kadar da birkaç yazım var.

3. Link:
https://www.anadolugazete.com.tr/zihniyet-degismeden-keyfiyet-degismez-3955yy.htm
Tarih:25 Eylül 2020
Yazı başlığı: Zihniyet değişmeden keyfiyet değişmez

Bu son yazımda oldukça sert ifadelerle yine konuya dikkat çektiğimi hatırlıyorum.

İşte o sert ifadeler:

"Türkiye'de anız yangınları niye bitmez? Çünkü tedbir aldığını sanan zavallı yetkililer, göstermelik işler yaparlar.”

Bundan 17 sene önce yazmış olduğum resmi bir raporda anızı yanan çiftçinin, ister sorumlu olsun, isterse olmasın "bildirim" zorunluluğuna tabi tutulmasını teklif etmiştim. Zavallı yetkililer "çiftçilerimizi üzmeyelim" diye konunun üzerine gitmediler. Çiftçilerimiz üzülmesin, ama, anız yangınında nice can yanıyor, bu canlara biz üzülmeye devam edelim.

Ey yetkililer biraz dikkat ve rikkat!" Bu sert sözlerim geçen son yıla aittir.



Yine ikaz ediyorum ve yine yazıyorum. Bu sözlerim de yeni sözler, “anız yangınlarını önlemeye ilişkin yeni ikazlarım.”

Eskiden hasat mevsiminde ve anızların daha çok yakıldığı son bahar aylarında yazardım. Bu sefere erken yazdım ve hasat mevsimi başlamadan dikkat çektim ki, anız yangınlarına ilişkin zamanında tedbir alınsın diye.

Alınır mı tedbir. Bilmiyorum. Şimdi soruyorum: "Tarım Bakanlığı anız yangınlarını önlemiyor mu, önlemek mi istemiyor?"

Hemen bu soruya kendim cevap vereyim. Elbette önlemek istiyordur. Tarım Bakanlığı yetkililerinin en az bizim kadar canlı hayatına ve tüm varlıklara karşı hassasiyet içerisinde olduklarını sanıyorum. Böyle düşünüyorum. Ancak aramızda yöntem ve düşünce farklılığı vardır.

Ben acizane bir Yazar olarak, anız yangınlarını önlemenin yolunun "anızı yanan çiftçinin bunu 30 gün içinde bildirmesi zorunluluğundan" geçtiğini düşünüyorum. Bildirimde bulunmayacak çiftçilere en ağır cezaları uygulamak suretiyle ya da kusuru olsa da olmasa da "kusursuz sorumluluk" ilkesi uygulanmak suretiyle anızı yanmış çiftçileri ciddi bir şekilde sorgulamak gerektiği görüşündeyim.

Tarım Bakanlığı sen de kendi görüşünü oluştur ve "anız yangınlarını seyretme! Sırf ormanlar değil, böcek, kaplumbağa, yılan, kertenkele gibi binlerce hayvan da yanıyor.”

Hiç mi acımıyor, hiç mi merhamet etmiyorsunuz masum hayvanlara! Hiç mi acımıyorsunuz anız yangınlarından dolayı yanan ormanlara! Lütfen biraz duyarlılık!

Ben yazmaya ve ikaz etmeye devam edeceğim. Bu Dünya'da ancak sözlerim ve yazılarım ile ikaz etmeye gücüm yetiyor. Ancak ikazdan anlamayan ve anız yangınlarına seyirci olan her Yetkilinin, Ahirette iki yakasından tutacağım, inşallah.

Sert ifadelerimin nedeni derdimdendir. Çünkü dert söyletir, dert inletir. Hiçbir kimseye,  hiçbir Yetkiliye hiçbir kin ve garezim yoktur. Yalnızca derdim vardır, onun için inlerim,  Yunus misali.

Bir de anız yangınları ile çok karşılaşıp gördüğüm manzaralardan müteessir oluyorum.
Bundan beş altı yıl önceydi, bir otobüs ile memleketime seyahat ediyordum. Mevsim anız yangınları mevsimleriydi. Otobüsümüz Kırşehir civarlarından geçerken ovada, dağ kenarında, yamaçta alev alev dumanları gördüm. Vakit de akşama yakındı ve hava kararmakta idi. Bu hafif karanlık ortamında, alev alev dumanlar insanda dehşet duygusu oluşturuyordu. “Ne oluyor ya, düşman istilasına uğradık da, düşman kaçarken, her yeri ateşe vermiş de, ovalardan-bayırlardan bu dumanlar yükseliyor” diye düşünmeden edemedim.  Ortada düşman istilası falan yoktu. Ortada çiftçilerin tarlalarını öbek öbek ateşe verdikleri anız yangınları vardı. Manzara dehşetti. İrkildim.
Evet, anız yangınları mevsimi başlamadı, ancak, başladığında özellikle Adana ve civarında, İç Anadolu Bölgesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde anız yangınları insanlarımızı da mustarip edecek. Dikkat edin “insanlarımızı da mustarip edecek” dedim.
Evet, anız yangınları asıl olarak topraktaki büyük-küçük canlılara, çiçek ve böceklere, ağaç ve ormanlara zarar verdiği gibi halkımıza da zarar veriyor. Adana’da anız yangınları döneminde gökten adeta kurum (is, duman) yağıyor.  Tedbir alınmazsa o günler yine yaklaşıyor.
Anız yangınlarından sırf Adana etkilenmiyor. Adana, Konya, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Şanlıurfa, Afyon, Denizli, Uşak ve civarları da çok etkileniyor.  Coğrafi bölgelerimiz itibariyle de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Çukurova ile İç Anadolu Bölgesinde anız yangınları görülür.
Anız yangınları acı bir gerçektir. “Yapmayın, etmeyin, yakmayın” dedikçe bilinçsiz çiftçiler, hasat sonrası tarlada kalan buğday ya da arpa gibi ürünlerin sap kısımlarını (bu kısımlara bazı yerlerde anız, bazı yerlerde firez denilen kısımları) ataşe vererek yakarlar. Bu şekilde tarlalarını ateşe verirlerken, o anızların (firezlerin) içinde hayvan olup olmadığını, kertenkele, kaplumbağa, yılan, böcek ve benzeri hayvanların olup olmadığını hiç akıllarına getirmezler. Akıllarına getirseler de, toprağın güya, daha verimli olması ve nadasa bırakılmış gibi verim kazanması şeklindeki yanlış bir düşünce içinde olduklarından hayvanları ve çiçekleri pek de düşünmezler.
Not: Anız Yangınları ile ilgili yazımın ikinci kısmı yarın inşallah. Konu mühim yazmaya ve uyarmaya devam.
Ahmet SANDAL
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • İSRAİL'İN ÖMRÜ MESELESİ - 01 Haziran 2026
  • BİR KURBAN BAYRAMI DÜŞÜNCELERİ - 26 Mayıs 2026
  • TOPLUM MU? TOP/LUM MU? - 24 Mayıs 2026
  • BU ÜLKENİN KADİM VE DEĞİŞMEZ GERÇEĞİ: DEPREM - 20 Mayıs 2026
  • BELEDİYELER KAPATILMALI MI? - 17 Mayıs 2026
  • BU TOPLUMU H/ATA SÖZLERİYLE UYUTTULAR - 12 Mayıs 2026
  • ŞİİRLERLE HAYKIRIŞ VE DUA! - 08 Mayıs 2026
  • DUHA VE DUA - 04 Mayıs 2026
  • SUÇA AÇILAN KAPILARI KAPATMADAN! - 01 Mayıs 2026
  • BÜYÜK UYANIŞ: ANTİ AMERİKANCILIK! - 29 Nisan 2026
  • MANYAK TRUMP VE AVANELERİ MAHŞER PROVASINDA! - 27 Nisan 2026
  • PSİKOSİSTEM VE SOSYOSİSTEM BOŞLUK KABUL ETMEZ! - 24 Nisan 2026
  • CAMİİLER İBADET VE DUA İLE TEFEKKÜR VE TEZEKKÜR YERİDİR? - 22 Nisan 2026
  • GENÇLER VE ŞİİR - 20 Nisan 2026
  • AYIP BE! YETER BE! YAZIK BE! - 15 Nisan 2026
  • SÜVEYŞ'TE İNGİLTERE YENİLDİ / HÜRMÜZ'DE ABD YENİLECEK! - 12 Nisan 2026
  • DELİ GÖMLEĞİ GİYMEYİ REDDETMEK - 08 Nisan 2026
  • ŞU MÜESSES NİZAM DEDİKLERİ - 05 Nisan 2026
  • BAZI ŞAİRLER B/AŞKA'DIR - 01 Nisan 2026
  • İRAN'A DESTEK VERMEYENLER VEBAL ALTINDA! - 28 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 53
Köşe Yazarları
Havva KARABACAK
Havva KARABACAK
BAŞARI BASKISI ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?
AHMET SANDAL
AHMET SANDAL
İSRAİL'İN ÖMRÜ MESELESİ
Türkiye'de Silah Yetkisi Ayrıcalık Değil, Kamu Güvenliği Meselesidir
HALİL HINAZ
Türkiye'de Silah Yetkisi Ayrıcalık Değil, Kamu Güvenliği Meselesidir
Ahmet Süreyya DURNA
Ahmet Süreyya DURNA
ŞİİR OKUMA YARIŞMASI
Bir Dönemin Sonu ve Görgel'in Önündeki Büyük Sınav
İLKER YİYEN
Bir Dönemin Sonu ve Görgel'in Önündeki Büyük Sınav
Oğuz Karakoç
Oğuz Karakoç
Cahit Paköz ve KİPAŞ Eğitim Kurumlarının Başarısı
YUSUF POLAT
YUSUF POLAT
Şampiyonluk Sebahattin Şirin'e yazar 
Ramazan AYDIN
Ramazan AYDIN
YÖNETİCİLER ELEŞTİRİYE NEDEN TAHAMMÜL EDEMİYOR?
**Yaptığın İşle Mutlu Olmak!**
BEKİR DOĞAN
**Yaptığın İşle Mutlu Olmak!**
HELAL TİCARET MEDENİYETİ OLARK İSLAM
Mustafa SAYLAK
HELAL TİCARET MEDENİYETİ OLARK İSLAM
YILDIZLARIMIZI KAYBETMEYELİM
Mehmet Akpınar
YILDIZLARIMIZI KAYBETMEYELİM
Çok Okunan Haberler
CHP’Lİ VEKİLLER KAHRAMANMARAŞ’TA SAHAYA İNDİ: “CHP İKTİDARINDA HERKES EŞİT HİZMET ALACAK”
CHP’Lİ VEKİLLER KAHRAMANMARAŞ’TA SAHAYA İNDİ: “CHP İKTİDARINDA...
Kahramanmaraş’ta Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği
Kahramanmaraş’ta Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği
Kahramanmaraş Akedaş İstiklalspor play-off’ta elendi
Kahramanmaraş Akedaş İstiklalspor play-off’ta elendi
Ana Sayfa
GÜNCEL
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
İLÇE
SİYASİ
EĞİTİM
SAĞLIK
SPOR
DÜNYA
DİN
BÖLGESEL
MEDYA
İNTERNET
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
MEDYA GAZETESİ - KahramanMaraş'ın Yerel ve Güncel Haber Siteniz
İsmet Paşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı Basın Evi Girişi N: 27/1 Giriş Kat N: 18 Dulkadiroğlu/KAHRAMANMARAŞ
[email protected]
0 (344) 224-3472
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim