• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • İLÇE
  • SİYASİ
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • DÜNYA DİN BÖLGESEL MEDYA İNTERNET
  • Ara
SON DAKİKA:
17:35
Kahramanmaraşlı yüzücü Doğukan Demir Türkiye şampiyonu oldu
17:20
Baja Şampiyonası’nın İlk Ayağı Tamamlandı; Sporcular Kupalarına Kavuştu
17:18
Türk Edebiyatının Üretken Yazarı Kemal Tahir’in Fikir Dünyası Konuşuldu
17:17
Büyükşehir Belediyespor Kadın Voleybol Takımı 2. Lig’e Yükseldi
17:16
-Kahramanmaraş’ta yıkım sırasında operatör enkaz altında kaldı 
17:14
Başkan Görgel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ercan’ı Makamında Ağırladı
17:12
Kahramanmaraş, Gastronomisi ve El Sanatlarıyla Antalya’da Göz Doldurdu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Köşe Yazarları
  2. SAĞLIK KÖŞESİ
  3. AĞRI KESİCİLER VE BÖBREK
17 Mart 2016 - 10:33

AĞRI KESİCİLER VE BÖBREK

17 Mart 2016 - 10:33
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
AĞRI KESİCİLER VE BÖBREK
SAĞLIK KÖŞESİ
[email protected]

Nefroloji uzmanları, gelişigüzel ağrı kesici kullanımının böbreklerde ciddi hasara yol açtığının altını çizerek vatandaşları uyarıyor.

Başımız ağrıdığında bir çoğumuzun için ağrı kesiciler kurtarıcı gibi görünür. Ülkemizdeki herhangi bir eczanede de hergün onlarca kutu ağrı kesici satılıyor.

Bir çoğumuz, "Başım ağrıdığından dolayı kullanıyorum" diyor. Peki vatandaş ağrısını dindiren bu ilaçların vücuduna verebileceği zararı biliyor mu? Bu soruya ise genellikle "hayır" cevabı veriliyor.

Nefroloji uzmanların ise bu konuda vatandaşlara önemli uyarıları var.

Konuya ilişkin bilgi veren Nefroloji uzmanı Dr. Mustafa Sağlam, "Özellikle uzun yıllar ( 3-4 yıl kadar ) ağrı kesici ilaç kullanımı böbreklerde kalıcı hasara sebep olabiliyor. Bazen tek doz ağrı kesici bile böbreklerde alerjik reaksiyona sebep olarak böbreklerin ani olarak bozulmasına sebep olabiliyor" diye konuştu.

Dr.Mustafa Sağlam, Türkiye'de ağrı kesici kullanımının çok yaygın olduğunu söyledi ve ağrı kesici ilaçlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Günlük hayatta en kolay ulaşabileceğimiz ilaç guruplarından olan ağrı kesiciler pek çok insanın vazgeçilmezi. Genel olarak, baş ağrısı, eklem ağrıları, diş ağrısı ve adet sancısı gibi hafif ve orta şiddetli ağrılar ile çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelen ateşi düşürmede kullanılırlar. Romatoid artrit, osteoartrit, gut gibi hastalıkların tedavisinde doktorun belirleyeceği dozda ağrı kesiciler tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır.”

Özellikle "non-steroit" tipli ağrı kesicilerin, romatizmal hastalıklar için üretildiğini anlatan Sağlam, "Ancak toplumun ağrıyı çabuk ortadan kaldırdığından dolayı tercih ettiği bu ilaçların uzun süreli kullanımı böbrekte çok ciddi hasar yapabiliyor. Bu tip ilaçlar ağrıyı hızla kestiği gerekçesiyle kesinlikle doktor bilgisi dışında kullanılmamalı" diye konuştu.

Ağrı kesici ilaçlar şeker, kalp ve tansiyon hastaları ile yaşlı insanların böbreklerinde hasar yapmaya daha çok meyilli. Ama bilinçli kullanılırsa zarar verme ihtimali daha az olan ağrı kesiciler de var.

Nefroloji uzmanı Dr. Mustafa Sağlam, bu konuda, "Özellikle parasetamol türevi ağrı kesicilerin birkaç gün - birkaç hafta gibi kısa süreli kullanımında böbreğe  zarar verme ihtimali daha azdır ve diğer ağrı kesicilerin tek dozu bile böbreğe zararlı olabilir" dedi.

 

 “Ağrı kesici sadece ağrıyı hissettirmiyor”

Ağrı kesicilerin bazı hastalıklar hariç tedavi edici olmaktan çok semptom gidermeye yönelik ilaçlar olduğunu söyleyen Sağlam şunları ekledi: “Vücutta ağrıya sebep olabilecek herhangi bir koşul meydana geldiğinde ağrı merkezimiz harekete geçer ve ağrıya neden olan bileşikler salınır. Ağrı kesiciler de bu kimyasalların oluşumunu engelleyerek etkilerini gösterirler. Yani aslında ağrı kesici aldığımız zaman vücudumuzdaki hasarı tedavi etmiş değil sadece ağrıyı hissetmemiş oluyoruz.”

Ağrı kesiciler içinde "yüksek doz" tüketiminin yaygın olduğuna dikkati çeken Sağlam, bunun çok riskli sonuçlar doğurabildiğini, her ilacın bir zehir olabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

Ağrı kesiciler, zamanla vücutta birikiyor

Sağlam, ağrı kesicilerin zaman içinde vücutta biriktiğini, uzun süre yüksek doz kullanımının organ hasarına neden olduğunu dile getirdi.

Sağlam, yapılan çalışmalara göre, bu durumun böbreklerde hasara yol açtığına, yüksek doz, uzun süre ağrı kesici kullanımı ve böbrek yetmezliği ilişkisini inceleyen çeşitli araştırmaların bulunduğunu vurguladı.

Sağlam, "Yapılan araştırmalarda kişinin yıllar içinde kaç gram ağrı kesici aldığı incelendi. Elde edilen sonuca göre, 10 yılda 2 kilogramın üstünde ağrı kesici kulllanan bir kişide böbrek yetmezliği gelişme riskinin arttığı tespit edildi" dedi.

Bunların yanı sıra;

·         60 yaş üzerindekiler

·         Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı veya böbrek rahatsızlığı olanlar

·         Diüretik (idrar söktürücü) ilaç kullananlar

·         Çoklu ilaç kullanan kişiler bireysel tercihlere göre ağrı kesici kullanmamalıdırlar, mutlaka doktora başvurmalıdırlar.”

Sağlam, ağrının şiddetine göre ağrı kesici tercihinin ve dozunun bireysel tahminlere göre değil doktor ve eczacı tavsiyesiyle yapılması gerektiğini vurguladı.

Sağlam, böbrekleri korumak için gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak gerektiğini ifade etti.


Yaşlı ve riskli hastalarda kullanılan antibiyotikler, anjiyo ve diğer radyoloji incelemelerinde kullanılan damardan verilen kontrast maddelerin de böbreklere zarar verebileceğini belirten Sağlam, "Sonuç olarak bilinçsiz ilaç kullanımı böbrekleri öldürüyor" ifadesini kullandı.

Yazarın Diğer Yazıları

  • ÇAPRAZ BAĞIMLILIK TEHLİKESİNE DİKKAT - 16 Ağustos 2016
  • HER 6 ERKEKTEN BİRİ PROSTAT KANSERİNE YAKALANIYOR - 24 Haziran 2016
  • Oruçluyken Dişiniz Ağrıyorsa İşte Çözüm - 01 Temmuz 2015
  • DÜNYA SAĞLIK HAFTASI’NDA UZMANLAR UYARIYOR… - 06 Nisan 2015
  • KANSER ANNE OLMAYA ENGEL DEĞİL! - 01 Nisan 2015
  • MİGREN TANISINI DOĞRU KOYMA BAŞARISI YARI YARIYA AZALDI - 30 Mart 2015
  • ŞİFALI BİTKİLER - 15 Mart 2015
  • Anne babanın her hareketi çocuğun kişiliğini etkiliyor - 09 Ocak 2015
  • ELEKTRİK ÇARPMASINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR? - 14 Aralık 2014
  • Şekli Bozuk Sebzelere Olan Önyargılar Kırılıyor - 20 Kasım 2014
  • 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü - 10 Ekim 2014
  • Akut – Kronik Bronşit - 15 Eylül 2014
  • Karaciğer Yağlanmasına Yönelik Diyet Önerileri - 07 Eylül 2014
  • Karaciğer Yağlanmasına Yönelik Diyet Önerileri - 03 Eylül 2014
  • Elma deyip geçmeyin! - 22 Ağustos 2014
  • Benim ağız kokum var mı? - 21 Ağustos 2014
    Köşe Yazarları
    Havva KARABACAK
    Havva KARABACAK
    BAŞARI BASKISI ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?
    AHMET SANDAL
    AHMET SANDAL
    MANYAK TRUMP VE AVANELERİ MAHŞER PROVASINDA!
    DİJİTAL KALABALIKTA SAHTE OTORİTELER VE GERÇEK EMEĞİN GÖLGELENMESİ
    HALİL HINAZ
    DİJİTAL KALABALIKTA SAHTE OTORİTELER VE GERÇEK EMEĞİN GÖLGELENMESİ
    Ahmet Süreyya DURNA
    Ahmet Süreyya DURNA
    SORUMSUZ EBEVEYNLER
    AMATÖRDE "EGO" AKREDİTESİ!
    İLKER YİYEN
    AMATÖRDE "EGO" AKREDİTESİ!
    Oğuz Karakoç
    Oğuz Karakoç
    Cahit Paköz ve KİPAŞ Eğitim Kurumlarının Başarısı
    YUSUF POLAT
    YUSUF POLAT
    Hayaller şampiyonluk gerçekler ikincilik
    Ramazan AYDIN
    Ramazan AYDIN
    YÖNETİCİLER ELEŞTİRİYE NEDEN TAHAMMÜL EDEMİYOR?
    **Yaptığın İşle Mutlu Olmak!**
    BEKİR DOĞAN
    **Yaptığın İşle Mutlu Olmak!**
    HELAL TİCARET MEDENİYETİ OLARK İSLAM
    Mustafa SAYLAK
    HELAL TİCARET MEDENİYETİ OLARK İSLAM
    KÖLELİĞE ALIŞAN RUH, ÖZGÜRLÜĞÜ TAŞIYAMAZ
    Mehmet Akpınar
    KÖLELİĞE ALIŞAN RUH, ÖZGÜRLÜĞÜ TAŞIYAMAZ
    Çok Okunan Haberler
    Kahramanmaraş’ta 2 milyonluk dolandırıcılık
    Kahramanmaraş’ta 2 milyonluk dolandırıcılık
    TBB, 88 BELEDİYEYE 90 HİZMET ARACI HİBE ETTİ
    TBB, 88 BELEDİYEYE 90 HİZMET ARACI HİBE ETTİ
    GAZETECİLERE BÜYÜK KOLAYLIK: BASIN KARTI ARTIK RESMİ KİMLİK
    GAZETECİLERE BÜYÜK KOLAYLIK: BASIN KARTI ARTIK RESMİ KİMLİK
    Ana Sayfa
    GÜNCEL
    BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
    İLÇE
    SİYASİ
    EĞİTİM
    SAĞLIK
    SPOR
    DÜNYA
    DİN
    BÖLGESEL
    MEDYA
    İNTERNET
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Vefatlar
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    MEDYA GAZETESİ - KahramanMaraş'ın Yerel ve Güncel Haber Siteniz
    İsmet Paşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı Basın Evi Girişi N: 27/1 Giriş Kat N: 18 Dulkadiroğlu/KAHRAMANMARAŞ
    [email protected]
    0 (344) 224-3472
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Vefatlar
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Gazete Arşivi
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler
    • Namaz Vakitleri
    sanalbasin.com üyesidir

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Yazılım: Tumeva Bilişim