• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • İLÇE
  • SİYASİ
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • DÜNYA DİN BÖLGESEL MEDYA İNTERNET
  • Ara
SON DAKİKA:
10:20
15 Temmuz Şehitler Hafızlık Proje İmam Hatip Ortaokulu'nda Hafızlık Başarıları Artarak Devam Ediyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. AHMET SANDAL
  3. DEVLET FELSEFEMİZ / DEVLET GELENEĞİMİZ
07 Mart 2025 - 16:06

DEVLET FELSEFEMİZ / DEVLET GELENEĞİMİZ

07 Mart 2025 - 16:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
AHMET SANDAL
AHMET SANDAL
[email protected]

Bizim Devlet felsefemiz, Devlet geleneğimiz ve Devlet anlayışımız beş esaslı görüş üzerinde şekillenmektedir. Elbette bu beş esaslı hususun yanında başka önemli hususlar da Devlet geleneğimizde vardır.

Önce beş esaslı ilkeyi belirtelim.

1-Devlet baki, Devleti yönetenler fanidir.

2-Devlete sahiplik yoktur, ancak bir müddet hizmetçilik vardır.

3-Devlet, insan içindir.

4-Devlet yöneticilerine itaat gerekmektedir.

5-Adil davranmayan Devlet yöneticilerine ikaz şarttır.

Devlet felsefemizde başka ne gibi hususları vardır. Onları da belirtelim.

“Devlet mücerret, Devleti yönetenler müşahhastır.” Mücerret olan bir varlığı müşahhas olan varlığa teslim ettiğimizde, sanki ikisi bir gibi görülse de asla bir değildir.  Çünkü birisi baki, diğeri fanidir.  Baki olan, fani olan ile hiç aynı olur mu? Fani olan baki olan Devlete ancak bu müddet hizmetçilik yapar, ancak sahiplik yapamaz.

Batı Kültüründe ve geleneğinde “Devlet benim (l'État c'est moi)” diyen XIV. Louis gibi Krallar çıksa da bizim Devlet Geleneğimiz buna müsaade etmez.

Biz de, “insanı yaşat ki, Devlet yaşasın!” diyen ve bunu Devlet Felsefesinin temeli yapan bir Şeyh Edebali vardır.

Osmanlı’nın kuruluşunun manevi mimarı sayılan Şeyh Edebali’nin bu sözü tüm Osmanlı Padişahlarında yankı bulduğu gibi, Yavuz Sultan Selim Han’da da yankı ve yer bulmuş, kendisine “Hakimülharameynişşerifeyn” (Mekke ve Medine'nin hükümdarı) unvanıyla hitap eden Hutbedeki İmamı ikaz ederek, “Okuduğunuz hutbedeki Hakimülharameyn lâfzını, hadimül harameyn olarak değiştirin. Zira ben, Hakimül Harameyn değil; olsa olsa, o mübarek beldelerin hizmetçisi olabilirim” demiştir.

Ve o mübarek Padişah, Devleti sırf yaşarken değil vefat ettikten dahi sonra düşündüğünü, Devlete bir halel (zarar) gelme ihtimali karşısında kabrinde dahi rahatsız olacağını şöyle haykırmıştır: “İhtilâf u tefrika endişesi / Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni. / İttihadken savlet-i a’dâyı def’e çaremiz, / İttihad etmezse millet, dağ-dar eyler beni.” “Devletime zarar gelecek şekilde tefrika ve ayrılık beni kabrimde daha rahatsız eder” diye sesleniyor Devlet Birliğimizin ve özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Birliğinin kurucusu Yavuz Sultan Selim Han.

Devlet felsefemizde “Millete hizmet” esaslı bir yer tutar. Bu noktada, merhum Necmeddin Erbakan Hocamızın güzel bir sözü var. Onu hatırlatalım. “Gardiyan Devlet değil, garson Devlet.” Kastedilen mana aynıdır

Devlet felsefemizin bir önemli ilkesi , “Devlet-i Ebed Müddet”tir. “Devlet-i Ebed Müddet” kavramı, Osmanlı ve diğer Türk Devletlerine (Selçuk ve Oğuzlara) has bir kavramdır. Bu kavram, bir fikir ve bir düşünceden öte, sağlam bir inançtır. “Devlet-i Ebed Müddet” dediğimizde, neleri kastediyoruz?

Şu beş hususu kastediyoruz. Yine beş başlıkta anlatalım meramımızı ve kastımızı.

1-Yazımızın başında da belirtiğimiz gibi “Devletin baki, Devleti yönetenlerin fani olduğunu” kastediyoruz. 2-Devletin ömrünün, ona yönetenlerden ayrı olduğunu belirtiyoruz. 3-Devletin, şahıslara bağlı olmadığını, Devletin şahıslardan ayrı bir varlığa sahip olduğunu kastediyoruz. 4-Devlet ruhumuz gibidir, ezelden ebede vardır ve güvencedir. 5-Devlet asla solmaz, asla tükenmez bir fikir ve ülküdür.

“Devlet baki, Devleti yönetenler fanidir.” Ancak, bu söz, yalnızca devir-teslimlerde gündeme gelmemeli ve insanın aklından bir an bile çıkmamalıdır. Koltukta oturup da devlet hizmetlerini görenler, kendilerini asla vazgeçilmez görmemelidir. Amiyane bir tabirle söylüyorum, “yöneticiler havalara girmemelidir.” “Millete efendilik yoktur, bu aziz Millet için hizmetkâr olmak ve Topluma hizmet etmek vardır. Herkes ve özellikle de yöneticiler bu sözü asla unutmamalıdır. Bu sözü tekrar yazıyorum: “Yöneticiler bu Milletin birer hizmetkârıdır.” (Şimdiki yöneticilerin birçoğu havalarda. Bunu da belirtmeyi bir görev bilirim)

Devlet felsefemizde Devlet, en yüce bir değerdir. Devletten üstün değer olsa olsa sağlıktır. Çünkü sağlığın yoksa, o Devletin bile farkına varamazsın, tadını alamazsın.” Yavuz Sultan Selim Han’ın oğlu Kanuni Sultan Süleyman Han bu hususta güzel söylemiş: "Halk içinde muteber bir nesne yok Devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." (Bu beyitte, Devlet iki manada kullanılmıştır. İlk mısrada Devlet, “gerçek Devlet” manasında kullanırken, ikinci mısrada devlet, “saadet, esenlik ve huzur” anlamında kullanılmıştır. Devletin iki manası var. Bunu da burada belirtmiş olalım.)

Bir de, “Padişahım gururlanma, senden büyük Allah var” sözü akıllardan çıkmamalıdır. Esasında Yunus misali düşünmek ve ona göre tavır almak en güzelidir: “Mal sahibi, mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi, mal da yalan, mülk de yalan, haydi, biraz da sen oyalan.”

Başka bir hususu daha Devlet felsefemiz bağlamında ifade edelim: "Devlet duygular ve gururla yönetilmez, kurallar ve kurumlarla yönetilir." Bu söz bana ait bir söz değildir. Anonim, yani çok kişinin bildiği ve söylediği, veciz bir ifadedir. Devlet yönetimine dair en esaslı hususları bu sözde bulmak mümkündür. Bu da bizim Devlet felsefemizde mevcut en önemli bir kuraldır.

Konumuz kapsamında bir önemli hususa daha beyan ediyorum: “Devlet, bir zenginleştirme ve rant aygıtı olarak görülmemelidir.” Bizim devlet felsefemizde ve Devlet geleneğimizde “Devleti bir nemalanma ve rant elde etme aracı olarak görme yoktur.”

Ancak üzülerek görüyor ve izliyor ki maalesef, gerçekten üzüldüğümü ifade ederek izliyorum, bu toplumun kahir ekseriyeti, büyük kısmı “Devleti ya rant kapısı ya geçim yeri olarak görüyor.” (Kodamanlar rant için Devlete saldırıyor, garibanlar da çocuklarını işe yerleştirmek için Devlete sarılıyor.) Böyle bir şey bizim devlet felsefemizde yoktu, son100 sende oluşan bir anlayış bu. Belki 100 seneden biraz daha fazla da olabilir. Osmanlı’nın son yılarını (çöküş yıllarını) da buna kattığımızda 100 yıldan biraz fazladır Devlet, “sağmal inek” gibi görülmeye başlanmıştır bazılar tarafından.

Biz o bazılarından değiliz ve özümüze sadığız ve Devlet felsefemizin ruhuna uygun bir duruşumuz var, elhamdülillah.

Evet, bir yazı hacminde Devlet felsefemiz hakkında bilgi sunmaya çalıştım. İnşallah faydalı olmuşumdur.

“Devlet felsefemize sadık insanların Devlette görev alması” dilek ve duası ile birlikte aşağıdaki notla yazımı ikmal ediyorum.

En son not: “Devlet, Yavuz Sultan Selim Han gibi Devlet için hassas yüreklilere teslim edilmelidir.”

Vesselam.

Ahmet SANDAL

 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • SEVGİLİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN HATIRASI SONSUZA DEK KORUNMALIDIR - 01 Temmuz 2025
  • GELMEK VE GİTMEK ÜZERİNE BİR FİKİR JİMNASTİĞİ - 28 Haziran 2025
  • SON 12 GÜNDÜR İRAN'I NEDEN DESTEKLEDİM? - 24 Haziran 2025
  • EY MÜSLÜMAN NASIL GİTMEK İSTERSİN? AZİZ Mİ? REZİL Mİ? - 23 Haziran 2025
  • ÖRNEK ALDIĞIM BEŞ ŞAİR YAZAR VE ÜSTAD - 20 Haziran 2025
  • SAVAŞMAK ŞART OLDUĞUNDA! - 18 Haziran 2025
  • KÜRESEL EMPERYALİST ÇETELER YA DA SIRTLANLAR İLE YABAN KÖPEKLERİ - 16 Haziran 2025
  • NE'Yİ VE KİM'İ NİÇİN ÖLÇÜ ALACAĞIZ? - 11 Haziran 2025
  • AZGIN SİYONİSTLER / SAPKIN EVANJELİSTLER = MAYMUNLAR VE DOMUZLAR - 10 Haziran 2025
  • KİTABA ÇAĞRI (18 ÜYE İLE YOLA ÇIKAN DERNEK) - 04 Haziran 2025
  • TOPLUMDA İKİ KUTUP: ADANMIŞLAR VE DADANMIŞLAR - 28 Mayıs 2025
  • DÜŞMANA KARŞI AKLINI, DOSTA KARŞI KALBİNİ KULLAN - 23 Mayıs 2025
  • YEŞİL/BEYAZ=TALİBİM/GELİYORUM - 21 Mayıs 2025
  • İNSAN OLMAK MI? / BEŞER KALMAK MI? - 19 Mayıs 2025
  • İNSAN OLMAK MI? / BEŞER KALMAK MI? - 18 Mayıs 2025
  • RUH VE AKIL / NEFİS VE ZEKA : İNSAN YA DA BEŞER - 16 Mayıs 2025
  • BEYAZ SAÇLAR MÜSLÜMANIN NURU'DUR - 11 Mayıs 2025
  • AİLE YILINDA TOPLUMSAL HUZURA DAİR GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİM - 07 Mayıs 2025
  • ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE PARA VE TERÖR İLİŞKİSİ - 05 Mayıs 2025
  • HERKES KENDİNE YAKIŞANI YAPAR / KALİTE TESADÜF DEĞİLDİR - 02 Mayıs 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48
Köşe Yazarları
Yeni Bir Küresel Kriz Mi? Türkiye Bu Dengede Nerede Duruyor?
HALİL HINAZ
Yeni Bir Küresel Kriz Mi? Türkiye Bu Dengede Nerede Duruyor?
Ahmet Süreyya DURNA
Ahmet Süreyya DURNA
ANILARIMDAN
BİZE NE LAZIM! YÜREK Mİ, YOKSA BİLEK Mİ?
İLKER YİYEN
BİZE NE LAZIM! YÜREK Mİ, YOKSA BİLEK Mİ?
AHMET SANDAL
AHMET SANDAL
SEVGİLİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN HATIRASI SONSUZA DEK KORUNMALIDIR
Oğuz Karakoç
Oğuz Karakoç
Cahit Paköz ve KİPAŞ Eğitim Kurumlarının Başarısı
YUSUF POLAT
YUSUF POLAT
Osimhen işi çok uzadı
Ramazan AYDIN
Ramazan AYDIN
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI, DÜŞENİ HAVADA YAKALAYACAK KİŞİ DEĞİLDİR!
Yazmaktan Yoruldum !
BEKİR DOĞAN
Yazmaktan Yoruldum !
HELAL TİCARET MEDENİYETİ OLARK İSLAM
Mustafa SAYLAK
HELAL TİCARET MEDENİYETİ OLARK İSLAM
İNSAN BU
Mehmet Akpınar
İNSAN BU
Çok Okunan Haberler
MHP Lideri Bahçeli’ye Ülkücü Gençlerin Geliştirdiği “TÜRKHAN” İHA Takdim Edildi
MHP Lideri Bahçeli’ye Ülkücü Gençlerin Geliştirdiği “TÜRKHAN”...
BAŞKAN AKPINAR’DAN YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE BAŞARI MESAJI
BAŞKAN AKPINAR’DAN YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE BAŞARI MESAJI
Kahramanmaraş’ta Hayat Boyu Öğrenme Haftası Etkinlikleri Sergisi Görkemli Bir Açılışla Gerçekleşti
Kahramanmaraş’ta Hayat Boyu Öğrenme Haftası Etkinlikleri Sergisi...
Ana Sayfa
GÜNCEL
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
İLÇE
SİYASİ
EĞİTİM
SAĞLIK
SPOR
DÜNYA
DİN
BÖLGESEL
MEDYA
İNTERNET
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
MEDYA GAZETESİ - KahramanMaraş'ın Yerel ve Güncel Haber Siteniz
İsmet Paşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı Basın Evi Girişi N: 27/1 Giriş Kat N: 18 Dulkadiroğlu/KAHRAMANMARAŞ
[email protected]
0 (344) 224-3472
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim