ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN RAMAZAN BAYRAMI MESAJIMerkezi Gaziantep’te bulunan Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Ramazan Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.Dr. Yıldırım, toplumu birleştiren, sağduyu ve hassasiyetin ön plana çıktığı bayramların yediden, yetmişe herkes için büyük bir heyecan ve coşku kaynağı olduğunu bildirdi. Bayram coşkusunun ailelerin ve uzaktakilerin bir araya gelmesine vesile olduğunu ifade eden Yıldırım, “Hoşgörünün ve birlikteliğin önderliğinde, sevgi, saygı ve huzurun eşliğinde nice bayramalar geçirmenizi dilerim” dedi. RAMAZAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENELİMSANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. NURTEN BUDAK: “BAYRAMI, BAYRAMLIK İKRAMLARIMIZ YEMEKLER, BÖREKLER, TATLILARLA KUTLARKEN, ÖLÇÜSÜNDE VE SAĞLIĞIMIZI BOZMADAN YEMEKGEREKİR”SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme ile ilgili önerilerde bulundu.Prof. Dr. Budak, “Bir ay gibi uzun bir süre beslenme düzenimizi değiştirdik, oruç tuttuk,vücudumuzu ve ruhumuzu dinlendirdik.Şimdi bayram yapacağız. Biz bayramı en bayramlık ikramlarımız ile yemekler, börekler, tatlılarlakutlarız.Ama önemli olan bunları ölçüsündeve sağlığımızı bozmadan yemektir” dedi.GÜNE SU İÇEREK BAŞLAYINBu yıl Ramazan Bayramı’nın sıcak bir dönemde kutlandığını anımsatan, Prof. Dr. Budak, diğer içeceklerin suyun yerini tutmadığı için, günde 10 bardak su içilmesi gerektiğini belirtti.Prof. Dr. Budak, “Suyu yemekten önce ve sonra, tatlınınyanındaiçin. Çay ve kahvenize şeker eklemeyin. Özellikle şeker ve asitli içecekler susuzluk duymanıza daha fazla neden olur. Şekerli ve asitli içecekleri tüketmeyin ve ikram etmeyin.Türk Mutfağının yemeklerine ayran ve limonata yakışır” diye konuştu.TATLI TÜKETİMİNE DİKKATProf. Dr. Budak, bayramda tatlı tüketimine de değinerek, şu uyarılarda bulundu:“Bizde bayramlarda tatlı tepsileri dolu doluolarak gelir. Bayramda sütlü tatlı yiyindemeyeceğim. Ama tatlı ölçümüz günde 2 dilimbaklava kadar, daha fazla değil.Şekerleme, lokum, çikolata yerseniz diğer tatlıları yemeyin. Tatlıyı yemeklerden sonra değil, ara öğünlerdeyiyin. Şeker, kalp-damar hastası ve şişmansanız şeker, çikolata, lokum ve hiç şıralı tatlı yemeyin, meyve ve ayran ya da süt ve dondurma tüketin.”BAYRAMDA DA 3 ANA ÖĞÜN YEMEK YİYİNGünlük hayatta olduğu gibi, bayramda da güne kahvaltı yaparak başlamanın en sağlıklı alışkanlık olduğunu anlatan Prof. Dr. Budak, bayram beslenmesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:“Bayramda sabah kahvaltısında özellikle oruç döneminden sonra peynir ya da yumurta, zeytin, domates, salatalık ve taze yeşillikler tüketin. Kahvaltınızda hiç tatlı besin ve et olmasın. Öğünlerde acı ve fazla baharatlı yemekler tüketmeyin. Pilav, makarna, börek gibi tahıl yemeklerinin olduğu öğünde ekmek tüketmeyin. Tüketirseniz ekmeğiniz kepekli ya da tam tahıllı olsun. Her öğünde bol limonlu sebze salatası ve sadece bir öğününüzde et yemeği bulunsun. Yemeklerinize fazladan tuz eklemeyin. Özellikle sıcak zamanlarda sabahları çorba içmeyin.”GAZİANTEP MUTFAĞI UYARISI“Hem ülkemizin lezzet başkentinde yaşıyoruz hem de bayramlarımız kültürümüzün en önemli zamanları” diyen Prof. Dr. Budak, sözlerini şöyle tamamladı:“Yiyeceklerimizi olanakları kısıtlı olan ve yeterli besine ulaşamayanlar ile birlikte tüketmek ya da onlara yardım etmekbayramın özüdür. Her zaman olması gerektiği gibi yeterli ve dengeli beslenmek de bedene saygıdır.” RAMAZAN BAYRAMI MESAJISANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. DAĞLI: “BAYRAMLAR HOŞGÖRÜ, BİRLİK VE BERABERLİĞE ÇAĞRIDIR”SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak, “Bayramlar hoşgörü, birlik ve beraberlik için bir çağrıdır” dedi.Prof. Dr. Dağlı, “Manevi duyguların yoğun yaşandığı, insanların maddi ve manevi paylaşımlarda bulunduğu Ramazan Ayı’nın akabindeki bayram da yine bu duygularla kutlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.“Bayramlar yaşantımızın her döneminde var olan ancak bizleri farklı etkileyen günlerdir. İlerleyen yaşlar bizlere bayramların toplum olarak manevi gücünü daha fazla hissettiriyor” diyen Prof. Dr. Dağlı, şöyle devam etti:“Ailelerin bir araya gelerek kucaklaştığı bayramlarda özellikle ikramlar ön plana çıkıyor. Ramazan Ayı boyunca değişen beslenme alışkanlığı, bayramda ikram edilen tatlı ve ağır gıdalarla, bayram coşkusu yaşamanıza engel olmasın. Bayram kutlaması geleneğinin önemini gençlere uygulayarak anlatmalı ve benimsetmeliyiz.Üniversitemizde karşılıklı hoşgörü, birlik ve beraberlik için de başarılı bir akademik yılı daha tamamlarken, bayramı da aynı coşkuyla karşılıyoruz.Toplum olarak aynı duygularla nice bayramları kutlamak dileğiyle. Bayramınız kutlu olsun.”
SİYASİ
14 Haziran 2018 - 10:10
Güncelleme: 14 Haziran 2018 - 10:17
RAMAZAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENELİM
SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. NURTEN BUDAK: “BAYRAMI, BAYRAMLIK İKRAMLARIMIZ YEMEKLER, BÖREKLER, TATLILARLA KUTLARKEN, ÖLÇÜSÜNDE VE SAĞLIĞIMIZI BOZMADAN YEMEKGEREKİR”
SİYASİ
14 Haziran 2018 - 10:10
Güncelleme: 14 Haziran 2018 - 10:17