Toplumsal ve Tüketici Sorunlarıyla Mücadele Derneği Başkanı Orman Endüstri Mühendisi mesleki ve teknik liselerde staj sorununa dikkat çekti.
Derneğimiz adına, dernek başkanımız Orman Endüstri Mühendisi Rasim Kırveli staj sorunlarını dile getirdi; ‘’2024-2025 Eğitim Öğretim yılı başladı. Mesleki ve teknik liselerimizin son sınıflarında bazı bölümler de okuyan öğrencilerimizin zorunlu staj yapmaları gerekmektedir.
Mesleki Eğitim Kanunu (Değişik: 2/12/2016-6764/41 md.) maddesinde “Bu madde kapsamında on ve daha fazla öğrenciye beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitim yaptıracak işletmeler bu amaçla bir eğitim birimi kurar. Bu birimde, yapılan eğitim için alanında ustalık yeterliğine sahip ve iş pedagojisi eğitimi almış usta öğretici veya eğitici personel görevlendirilir.” ifadesi bulunmaktadır.
Stajyer öğrenci yetiştirmekle yükümlü okullarda özellikle sanayisi gelişmiş veya gelişmemiş bölgeler için usta öğretici bulunduran işletme bulmak çok büyük sıkıntılara sebep olmakta ve öğrenciler uygulama almak zorunda oldukları bölümlerin stajlarını uygun işletme bulunamadığından tamamlayamamaktadır. Bu konu da ilimiz Kocaeli de oldukça sorunlar yaşanmaktadır. Çünkü işletmelerin çoğunda Usta Öğretici veya Pedagojik Eğitim almış personel veya işveren bulmak oldukça zordur.
İşletmede usta öğreticilik belgesi yoksa staj yapılamıyor. Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, işletmelerin ve stajyer öğrencilerin geleceğiyle ilgili bu konuda işletmeleri bilgilendirmelidir. Usta Öğreticisi olmayan işletmeler, Okul/Kurum müdürlükleri ile işbirliği yaparak açılacak iş pedagojisi kursuna ilgili personelinin katılımını sağlamalıdır.
Staj yapamayan öğrenci mezun olamaz. Bu konuda öğretmenlerimizin üzerine de çok büyük sorumluluklar düşmektedir.
İşletmelerde stajyer öğrenci kabul eden işletmelerin denetimi, İSG uzmanlarının kontrolleri ve işyerinin uygunluğu da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılması gerekirken meslek liselerinde görevli öğretmen, koordinatör ve okul idarecilerine yaptırılmaktadır. Riskli çalışma alanlarının da bulunduğu stajyer kabul eden işletmelerde bu tarz denetim ve kontrollerin okul öğretmenleri tarafından yapılması tehlike oluşturmakta, zaten stajyer öğrencilerimizin iş ve işlemlerini takip eden öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz için fazladan iş yükü oluşturmaktadır.
Staj Sorunlarına Çözümlerin Şu Şekilde Olacağı Görüşündeyiz;
1-Stajyer öğrenci yollanan işletmelerde usta öğretici bulundurma zorunluluğunun kaldırılması,
2-Uygun görülmesi halinde işletmede bulunan lisans veya ön lisans mezunu kişilere konu ile ilgili hizmet içi eğitim verilerek usta öğretici yerine bu kişilerin çalışıyor olmasının yeterli sayılması,
3-İşletmelerin denetimi, İSG uzmanlarının kontrolü ve işyeri uygunluğu gibi konularda ilgili Bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından personel temin edilip bu görevlerin meslek lisesi öğretmenleri ve okul idarecilerinden alınmasıdır.
4-Stajyer öğrenci arayan işletmeler okulların web sitelerinden aradıkları stajyerleri mail yoluyla yada aradığı stajyer bölümü öğrencisini bir formla okula başvurarak okuldan talep edebilir.
5-İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri işletmelerden usta öğretici bulundurup bulundurmadıkları konusunda anketle hangi işletmelerde hangi alanda ne kadar usta öğretici olduğunu tespit edebilir. Buda başvuruyu kolaylaştırır.