Kelle paçanın iyisi ve lezzetlisi odun ateşinde 7 saat kaynayarak pişenidir.Bu sürenin sonunda kelleyi tencereden alın ve etlerini didikleyip, didiklediğinizi etleri bir kenara alın. Kelleyi haşladığınız suyu da süzerek ayrı bir kaba alın. Samur sağı hesap eden kelle paçayı yiyemez !.. Kahramanmaraş'ta özellikle kış aylarında vatandaşların sabah akşam her öğün tükettiği kelle paça, zengin vitamin ve mineral içeriği dolayısıyla uzmanlar tarafından "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor. Prof.Dr. Canan Karatay , Kelle Paça yiyin diyor.. Bir dönem samursak fiyatlarının uçması ile Kelle Paçacılar ne yapacağını şaşırmış ve bunun üzerine Kahramanmaraş’ta şu söz tarihi yerini almıştık: “ Samursağı hesap eden kelle paçayı yiyemez” Kış yaz sürekli tüketilen : 'Doğal antibiyotik' paça kışın şifa kaynağı! "Dondurma, Kırmızı Toz biber şehri " olarak bilinse de zengin mutfak kültürüne de sahip Kahramanmaraş’ta, kelle paça geleneği asırlardır sürüyor. Şehrin tarihi sokaklarında ve ana arterlerdeki işletmelerde ustalar, sabah akşam özenle hazırladıkları paçaları müşterilerine servis ediyor. Bu bağlamda: Kıbrıs Meydanında bulunan Küçükev Kelle Paça salonu tarihi dokusu ile yenilenerek Ramazan Bayramı sonrası hizmete başladı. İşletme sahibi Ali Çuhadar : Kelle Paça uzun emek isteyen bir üründür, Ustalarımız odun ateşinde kalle Paça yapmak için onunla beraber en az 7 saat başında pişerler.. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan paça servis telaşı, akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Gelen talep üzerine iş yerimiz 24 saat açık 7/24 hizmet veriyoruz.. Uçakla günübirlik paça içmeye gelenlerin de ziyaret ettiği Kahramanmaraş’ta kelle Paça salonları açılmaya devam ediyor.., bu geleneksel lezzet özellikle kış aylarında yoğun olarak tüketiyor. Kelle Paça : Nezle ve Garibin ilacı.. İçeriğindeki kolajen, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren, vücuda güç veren Kelle paça, uzmanlarca da "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor.” Dedi. "Önemli bir gıda maddesi" Kış yaz sürekli tüketilen Kelle Paça , Öneli bir gıda maddesi olarak her geçen gün önemi daha da artıyor.. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Turgay, paça çorbasının özellikle küçükbaş hayvanların baş ve ayak kısmından, bazen de işkembeden yapıldığını söyledi. Herkes kelle paça yapamaz, Kelle Paça yapmak için uzun yıllar çırak, kalfa olarak iyi bir ustadan eğitim almak gerektiğini ifade eden Ali Çuhadar : “ Paçanın, mineral ve vitamin bakımından zengin bir gıda ürünü olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ta Kelle Paça, diğer şehirlerimizde "Paça çorbası “ şeklinde isim bulan yüksek oranda vitamin ve mineral içeriğiyle özellikle çok uzun yıllardan beri grip veya nezleye yakalananların ya da kemiklerinde kırılma olanların tercih ettiği bir gıda. Yapımında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle erkeklerin bolca tercih ettiği, içerisinde sarımsak, Somak eşkisi ile tat verdiğini ifade etti. Uzman hekimlerimiz: Kelle Paça içerdiği antioksidanların kanser hastaları üzerinde olumlu bir etki oluşturduğunu belirterek hastalara kelle paça içilmesini tavsiye ediyorlar.., paçanın bağışıklık sistemini özellikle kış günlerinde kuvvetlendirecek bir besin maddesi olarak da tanımlanabileceğini söyledi. Türkiye'nin her yerinde paça yapıldığını ancak Kahramanmaraş'ın has paçasının nam saldığını ifade eden Ali Çuhadar: paçanın ayak ve kelle olmak üzere ikiye ayrıldığını anlattı. Kelle paçanın içinde dil, göz yağı ve beyin bulunduğunu , "Faydaları saymakla bitmez. Özellikle ayak paçanın eklem yerlerindeki sıvıları beslediği ve desteklediği söylenir. Şükürler olsun ki halkımız bilinçli, ilaca yönelmektense doğal antibiyotiğe yönelmeyi tercih ediyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar müşterilerimizi ağırlamaya çalışıyoruz. Bugün şehrimizde çok güzel kelle paça salonları açıldı. Bizde küçükev olarak Kıbrıs Meydanı daki yerimizi yenileyerek fiziki mekan olarak çok güzel bir konuma getirdik,” diyerek herkesi kelle paça içmeye davet etti.
GÜNCEL
19 Haziran 2019 - 15:56
Güncelleme: 19 Haziran 2019 - 16:02
Kelle Paça Şifa Kaynağı
Kahramanmaraşlı Kelle Paça Ustaların yaptığı kelle paça şifa kaynağı , kış ve yaz sürekli tüketilen enerji deposu kelle paça ustasından yenir..
GÜNCEL
19 Haziran 2019 - 15:56
Güncelleme: 19 Haziran 2019 - 16:02