• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • GÜNCEL
  • BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • İLÇE
  • SİYASİ
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • DÜNYA DİN BÖLGESEL MEDYA İNTERNET
  • Ara
SON DAKİKA:
19:39
Gabriel Cândido Onikişubat Belediyespor’da
17:01
Pusula Maraş’tan Gençlere Geleneksel Sanat Atölyesi
16:59
Büyükşehir’den Dulkadiroğlu Kırsalına 45 Milyonluk Ulaşım Yatırımı
16:54
Geleneksel Ağustos Fuarı’nda Kahramanmaraş Müziğe Doyacak
16:52
Sosyete Pazarı 1 Ağustos’tan İtibaren Yeni Yerinde
16:51
Büyükşehir, Afşin Emirli’nin Ulaşım Standardını İyileştiriyor
13:22
GAZETECİLİK YAPILMAZ, YAŞANIR
13:18
KURUMLAR VE KENTLER DÜNÜNÜ ÖNEMSEMİYOR
11:19
KSÜ Rektörü Okumuş: Hedefimiz Türkiye’nin İlk 50 Üniversitesi Arasına Girmek
10:15
YKS Tercih Döneminde Uzmanından Gençlere ve Ailelere Altın Değerinde Tavsiyeler
10:14
Büyükşehir, Mükremin Halil Caddesi’nde Asfalt Mesaisini Başlattı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. ÇADIRKENT SORUNU SANAYİCİYİ VURDU
GÜNCEL
24 Ekim 2014 - 09:34

ÇADIRKENT SORUNU SANAYİCİYİ VURDU

Küçük sanayi sitesi genişleme sahası üzerindeki 477 dönümlük arsa üzerine kurulan Çadırkent, söz konusu alan üzerinde işyeri inşa etmek isteyen esnafları mağdur ediyor.

GÜNCEL
24 Ekim 2014 - 09:34
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ÇADIRKENT SORUNU SANAYİCİYİ VURDU
SANAYİ ESNAFI ÇADIRKENT MAĞDURU

SANAYİ ESNAFININ ÇADIRKENT ÇİLESİ

ÇADIRKENT SORUNU SANAYİCİYİ VURDU

Küçük sanayi sitesi genişleme sahası üzerindeki 477 dönümlük arsa üzerine kurulan Çadırkent, söz konusu alan üzerinde işyeri inşa etmek isteyen esnafları mağdur ediyor.

Suriyeli mültecilerin kurulan Çadırkette yerleştirilmesi üzerine arsalarının tapusunu alamayan esnaflar, valilik ile küçük sanayi sitesi kooperatifi arasında imzalanan protokolün süresinin de dolmasına rağmen 477 dönümlük alanın boşaltılmamasından dolayı mağdur durumda olduklarını dile getirdi.

Sanayi esnaflardan alınan bilgiler doğrultusunda Küçük Sanayi Sitesinin kuruluş çalışmaları şu şekilde devam ediyor:

Mevcut Küçük sanayi sitesine ek olarak, 1994 yılında bin 550 dönümlük alanda genişleme sahası içindeki iş yerlerinin arsa alımı için çalışmalar başladı. Bir buçuk ay içerisinde bin 19 esnaf kayıt yaptırdı. 2006 yılına kadar bin 150 dönümlük arsanın mülkiyeti satın alınıyor ve bu tarihten sonra çeşitli sebeplerden dolayı arsa alımı tıkanıyor. Kalan arsa miktarının cebri olarak istimlak edilmesi için TOKİ’ye başvuruluyor ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla 404 dönümlük alanı bedeli kooperatif tarafından ödenmek koşuluyla TOKİ satın alıyor. TOKİ’nin yüzde 10 komisyon bedeli de ödendikten sonra genişleme sahasının imar planı Belediye Meclisi tarafından onaylanıyor.

Esnaflar sözlerini şu şekilde devam etti "Ancak Suriye de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Ülkemizin mültecilere kucak açmasıyla memleketimize de Suriyeli mülteci kardeşlerimiz geldiler. Bu kardeşlerimize Küçük Sanayi Sitesi genişleme sahasın da kooperatifimizin, valilik ile yaptığı bir protokolle yer verildi. Ancak 2012 yılı Haziran ayında 477 dönümlük genişleme alanı içerisine Kahramanmaraş valiliği ve kooperatif arasında imzalanan protokol ile 2013 yılı Haziran ayı sonuna kadar kullanılması için kararlaştırılmış ve 6 ay kalacakları yönünde yapılan protokolle  söz konusu yere Suriyeli mülteciler için Çadırkent kurulmuş fakat çadırkent 6 ay değil yaklaşık 20 ay olmasına rağmen kaldırılmamıştır. Bu protokolün süresi 2013 yılı Haziran ayı sonunda dolmasına rağmen boşaltılmaması sebebiyle biz sanayi esnafları olarak çok mağduruz. Aldığımız duyumlarımız kadarıyla Sanayi Kooperatifimiz avukatları aracılığıyla geçtiğimiz aylarda noter aracılığıyla Kahramanmaraş Valiliği ve AFAD Müdürlüğü’ne ihtarname göndermişler."

Bin 19 üyenin 362’sinin işyeri Bilim ve Sanayi Bakanlığı kredisi kullanılarak yapılması için gerekli müracaatlar ve işlemler de tamamlandığını belirten bir kısım esnaf " Bu 362 işyeri Bakanlık tarafından ihale edilmek üzere yatırım programına alınıyor. Kalan 657 kişi ise kendi imkanlarıyla kredi kullanmadan işyerlerini yapmak istiyorlar. Ancak bu üyelerinin iş yerlerini yapmalarını için kura çekilerek arsalarının teslim edilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin ise önünde en büyük engel olarak duran 477 dönümlük genişleme alanı üzerine kurulan çadırkentten dolayı kura çekimi yapılamıyor ve biz esnaflara işyerimiz teslim edilemiyor.

Söz konusu genişleme sahasının Çadırkent sebebiyle kullanılamaması ve mevcut küçük sanayi sitesinde de iş yeri azlığı kiraların çok yüksek şekilde artmasına neden olduğunu belirten esnaflar "Bin 550 dönümlük genişleme sahası üzerinde haklarımız var ve kura çekiminin yapılamamasından dolayı inşaatımız yapılamıyor ve bu durumun bizleri mağdur ediyor. İş yeri azlığı nedeniyle kiralar yaklaşık 3 kat daha fazla ödenmeye başladı. Menderes mahallesinde bulunan ve eski sanayi olarak tarif edilen yerin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesinden dolayı oradan gelecek esnaflarımızın da taşınması halinde durumların iyice karışacağı benziyor."

Kendilerine muhatap bulamadıklarını ileri süren esnaflar çaresizlik içinde Suriyeli kardeşlerimizin daha iyi şartlarda yaşayacakları bir yere nakledilmelerini canı gönülden temenni ederken, sanayi de bulunan çadırkentin başka bir yere boşaltılmaması halinde Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı olumsuz şartlarının bir başka çeşidini de işyeri sıkıntısı çeken biz sanayici esnaflarımız yaşayacaktır diyerek, kendilerine hakları olan işyerlerinin  verilmesini bekliyor..

“BU YERLERİMİZE TAPU ALAMADIĞIMIZ İÇİN İŞ YERİMİZİ YAPTIRAMIYORUZ”

Kimyevi madde ticareti yapan Abdulkadir Fişekçi konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “20 yıl önce biz buraya kaydımızı yaptırdık, 20 yıl geçmesine rağmen bu gün yarın derken şu anda bir aşamaya geldik. Bu aşamaya gelmemize rağmen elimize tapular verilmiyor, istimlak bittiği halde. Çadırkentin burada bulanan esnaflara çok büyük sıkıntı açtığından eminiz. Ben şu anda kirada oturuyorum, benim yıllık vergim var, bunu ödüyorum. Bu yerlerimize tapu alamadığımız için iş yerimizi yaptıramıyoruz. Bir an önce parselasyon yapılarak tapularımızın verilmesini istiyoruz, bir an önce bu çadırkent sorununun çözülmesini istiyoruz. Devletin hazine malları var, orada Suriyelilere yer göstermeleri lazım. Daha önce Belediye Başkanı gelmişti buraya, ben de tesadüf denk geldim, Belediye Başkanına sordum: ‘arkadaş siz buraya sorun çözmeye mi geldiniz, başka bir şey için mi geldiniz?’ Bizim sorunumuz değil, ne benim ne valinin sorunu dedi. O, Beşir Atalay’ın sorunu, biz yapamıyoruz, bizim gücümüz yetmiyor diye söyledi. Şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Erkoç söyledi.”

“BİZLER BURADA ESNAFLAR OLARAK MAĞDUR DURUMDAYIZ”

Sanayi esnaflarından Mehmet Fatih Karpuz da şu şekilde konuştu: “Kooperatifte genişleme sahası içinde iş yeri alımı yapıldı. Kooperatifimizin yaptığı tarla alımlarıyla genişleme sahasının bir an önce bitmesini istiyorduk. Tarla alım işlemleri bitti buna rağmen bazı nedenler dolayı parselasyon işlemlerinin, imar uygulamalarının yapılmadığı kooperatif yöneticileri tarafından bizlere bildirilmektedir. Bizler bu işlemlerin bir an önce yapılması için bürokrasiden hassasiyet ve bir an önce yardımcı olmalarını bekliyoruz. 2014 yılı içerisinde kooperatifin yaptığı genel kurulda 350 iş yerinin sanayi bakanlığı tarafından kredili şekilde yapılmasını istedikleri söylendi. Bunların ihalesi 2014 yılı içinde çıkılacaktı, 2018 yılına kadar da düzenli iş yeri teslim edilecekti. Ama 2014 yılı 10. ayda olunmasına rağmen daha ihale aşamasına gelinmemiş. Parselasyon, imar işlemleri bitmediğinden dolayı, çadırkent olmasından dolayı, valiliğin mi belediyenin mi sorumluluğunda olduğu belli olmamasından dolayı yapamıyoruz deniliyor. Bizler burada esnaflar olarak mağdur durumdayız. Dükkân kiralarına güç yetmiyor, gün güne kiralar artıyor. Genişleme sahasının bitmemesinden dolayı bizler mağdur durumdayız. Burada Çadırkent olduğundan dolayı işlemlerin yapılamadığı söyleniyor. Burada Valilik mi, AFAD mı, Başbakanlık mı kim sorumluysa bir an önce işlemlerin bitmesi lazım.”

“BURADA BULUNAN ARSALARIN BİR AN ÖNCE VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUM”

Demir imalatçısında işçi olarak çalışan Fahri Tiyekli esnafların kendi işyerlerine taşınamamasının çalışanları da zor durumda bıraktığını ifade ederek şunları konuştu: “ Küçük sanayi sitesinde demir imalatı satışında çalışmaktayım. Çadırkentin orada bulunan arsaların verilmemesi nedeniyle dükkân sahibimizin buradaki dükkânından dolayı giderlerinin fazla olması sebebiyle ücretlerimizde bir artış olmuyor. Burada bulunan arsaların bir an önce verilmesini talep ediyorum.”

Temizlik ürünleri imalatçısı olarak olan Halil İbrahim Karpuz şunları söyledi:  “Şu an yaşanan bazı sorunlardan dolayı iş yerlerimiz verilmemekte. Genişleme sahası yani Çadırkentin olduğu yerde oranın verilmemesinden dolayı çok mağdur durumdayız.”

Kiraların yüksek olduğunu ve bunun kendilerini sıkıntıya soktuğunu anlatan kaportacı Murat Arslan şu şekilde konuştu:  “ Kaportacıyım, sıkıntımız dükkan sıkıntısı, kiralar almış başını gitmiş biz de dükkansız kaldık. Yerimiz Çadırkentin bulunduğu yerde, Çadırkent olduğu için arsamızı alamıyoruz, iş yerimizi yapamıyoruz.”

Otobüs tamircisi olan Cuma Yüce sıkıntılarını şu şekilde anlattı: “Dükkânımız yok, kiradayız. Çadırkentten mütevellit dükkanlarımız yapılamıyor. Bundan dolayı arsalarımızı alamıyoruz çadırkentin bir an önce kaldırılıp dükkânlarımızın yapılmasını ve bize teslim edilmesini istiyoruz.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Son Haberler
Gabriel Cândido Onikişubat Belediyespor’da
Gabriel Cândido Onikişubat Belediyespor’da
Pusula Maraş’tan Gençlere Geleneksel Sanat Atölyesi
Pusula Maraş’tan Gençlere Geleneksel Sanat Atölyesi
Büyükşehir’den Dulkadiroğlu Kırsalına 45 Milyonluk Ulaşım Yatırımı
Büyükşehir’den Dulkadiroğlu Kırsalına 45 Milyonluk Ulaşım Yatırımı
Geleneksel Ağustos Fuarı’nda Kahramanmaraş Müziğe Doyacak
Geleneksel Ağustos Fuarı’nda Kahramanmaraş Müziğe Doyacak
Sosyete Pazarı 1 Ağustos’tan İtibaren Yeni Yerinde
Sosyete Pazarı 1 Ağustos’tan İtibaren Yeni Yerinde
KSÜ'DE BİR İLK!
KSÜ'DE BİR İLK!

Ana Sayfa
GÜNCEL
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
İLÇE
SİYASİ
EĞİTİM
SAĞLIK
SPOR
DÜNYA
DİN
BÖLGESEL
MEDYA
İNTERNET
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
MEDYA GAZETESİ - KahramanMaraş'ın Yerel ve Güncel Haber Siteniz
İsmet Paşa Mahallesi Azerbaycan Bulvarı Basın Evi Girişi N: 27/1 Giriş Kat N: 18 Dulkadiroğlu/KAHRAMANMARAŞ
[email protected]
0 (344) 224-3472
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim