TABİP ODASI; HEKİME ŞİDDETİ KINIYORUZ!

Kahramanmaraş Tabip Odası Yönetim Kurulu, son zamanlarda artan şiddet olaylarına bir yenisi daha eklenmiş bulunduğuna dikkat çekerek, ' Bu seferde farklı bir şiddet anlayışı ile karşı karşıya gelmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde gece yarısından sonra Malatya Üniversitesi Beyin Cerrahi A.D'dan Prof. Dr. Selami Çağatay Önal hocamızın odası bir hasta yakını tarafından kundaklanmıştır.' denildi.

Tabip Odası basın açıklamasında; “Kundaklama zamanında fark edilip, hemen müdahale yapılmış olup çok büyük bir faciadan dönülmüştür. Aslında yapılan saldırı Prof. Dr. Selami Çağatay Önal hocamıza değil orada hizmet alan hastalara, hasta yakınlarına ve sağlık çalışanlarına, Türk toplumuna yapılmıştır. Her birey Doğumdan ölüme kadar sağlık çalışanının merhametli ellerine muhtaçtır. Büyük bir özveri ve fedakârlıkla çalışırken, hastamızın sağlığına kavuşmasını ilk öncelik olarak benimsemişken, sağlık çalışanlarına şiddet olaylarını hiçbir şekilde kabul edemiyoruz. Sağlık ve şiddeti, yan-yana gelmesi dahi hayal edilemeyen iki unsur olarak görüyoruz. Bizler buradan kamu vicdanına sesleniyoruz; Hekimlerimizin hastalara yaklaşımındaki en temel ilkesi önce zarar vermemektir. Herkes müsterih olsunlar ki; hiçbir hekim hastasının kılına zarar gelmesini istemez. Bu bilinçle fedakâr sağlık çalışanlarına vatandaşlarımızın da sahip çıkması gerekmektedir. Bu tür saldırılar özveri ile çalışan değerli hekimlerimizin mesleki aşkını ciddi olarak yaralamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

BU KONUDA TAVİZ VERİLMEMELİ

Açıklamanın kalan bölümünde; “Bu konuda Sağlık Bakanımızdan isteğimiz gerekli şiddet yasalarının bir an önce faaliyete geçmesini ve caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılmasını beklemekteyiz. Tekrarlayan olaylar da gösteriyor ki; tutukluluk ile yargılanmak başta olmak üzere, ki bu konuda asla taviz verilmemeli, ivedilikle ceza alt limitlerinin artırılması gerekmektedir. Cezanın caydırıcı unsurlar taşıması gerekmektedir. Faillere verilen cezaların sağlık çalışanlarının vicdanında karşılığı olmalıdır. Devletimizin tüm yetkili mercileri tarafından sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddetin karşısında durulmasını, sıfır tolerans gösterilmesini istiyoruz.

Haklı davamızda vatandaşlarımızın ve değerli basınımızın desteğini önemsiyor, bu zor günlerimizde her daim yanımızda görmek istediğimizi belirtmek isteriz. Bu vesile ile Prof. Dr. Selami Çağatay Önal hocamıza, Sağlık çalışanlarına ve Malatya halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletir” şeklinde konuşuldu.