KSÜ HABERLERİ (6)

Kahramanmaraş’ın Kurtuluşunun 100’üncü Yılında “Geçmişten Günümüze Türk Ezgileri” Konseri

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü Güzel Sanatlar Bölümü ve KSÜ Gösteri Sanatları Öğrenci Topluluğu tarafından Kahramanmaraş'ın Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlamaları kapsamında "Geçmişten Günümüze Türk Ezgileri" temalı konser programı düzenlendi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcıları, üniversite protokolü, personel ve öğrencilerin katılımıyla Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konser KSÜ Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Mustafayeva ve Uluslararası Sanatçı Arif Azertürk tarafından icra edildi.

Enstrümanlarını kendi imal eden konuk sanatçı Arif Azertürk kendi bestelerini Türk sazları ud, tambur, bağlama ve tar ile icra ederken,   Dr. Arzu Mustafayeva piyanosuyla eşlik etti. Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Ahmet Görüzoğlu ise birbirinden güzel eserleri seslendirdi. Konserin son bölümünde Rektör Can da sanatçılara eşlik etti.

Birbirinden güzel eserlerin icra edildiği konserin sonunda Rektör Prof. Dr. Niyazi Can tarafından Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Mustafayeva ve Arif Azertürk’e teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

 

 

Pazarcık MYO’da "Bilimler Tarihi Dostu Fuat Sezgin'i Anlamak" Konulu Konferans Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Pazarcık Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürlüğü ve Pazarcık Belediyesi işbirliğiyle Emekli Vali Adnan Sezgin’in konuşmacı olarak katıldığı "Bilimler Tarihi Dostu Fuat Sezgin'i Anlamak" konulu konferans düzenlendi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Pazarcık Kaymakamı Dr. Adil Nas, Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, Pazarcık Cumhuriyet Savcısı Osman Aslan, Pazarcık MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Fetih Yanardağ, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

İslam bilim ve teknoloji tarihi üzerine yapmış olduğu önemli çalışmalarla gelecek nesillere kıymetli bir miras bırakmış olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlamanın ve en doğru şekilde anlatmanın çabası içerisinde olduklarını ifade eden Rektör Can, KSÜ olarak 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında birçok önemli etkinliğe imza attıklarını söyledi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin hocanın ilmi çalışma düzeyinde çok sayıda dili iyi şekilde kullandığını ve günde 17 saat çalıştığını belirten Rektör Can, Onun çalışma disiplini ve ortaya koyduğu eserler yönüyle örnek bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından Emekli Vali Adnan Sezgin "Bilimler Tarihi Dostu Fuat Sezgin'i Anlamak" başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi. Büyük bir ilgiyle takip edilen konferansın sonunda Emekli Vali Adnan Sezgin, "Bilimler Tarihi Dostu Fuat Sezgin'i Anlamak" isimli kitabını katılımcılar ve öğrenciler için imzaladı.

Konferans programının ardından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, Pazarcık MYO akademik ve idari personeli ile toplantı gerçekleştirerek yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.

 

Rektör Can, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’i Ziyaret Etti

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’i ziyaret etti.

KSÜ Afşin Mahzuni Şerif Yerleşkesinde düzenlenen üniversite haftalık olağan Senato Toplantısına katılmak ve yerleşkede incelemelerde bulunmak üzere Afşin’i ziyaret eden Rektör Can, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’i de Başkanlık Makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Rektör Can, üniversitemiz Afşin Mahzuni Şerif Yerleşkesinde eğitim veren birimleriyle yakın işbirliği ve sağladığı imkanlar için Başkan Güven’e teşekkürlerini ifade ederek her alanda bu yakın işbirliklerinin sürdürülmesini arzu ettiklerini söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Afşin Belediye Başkanı Güven ise Afşin Belediyesince yürütülen projelerde KSÜ öğretim üyelerinin katkılarını beklediklerin belirterek KSÜ ile her alanda işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Makamdaki görüşmenin ardından Rektör Can ve KSÜ Senatosu Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in ev sahipliğinde Afşin Hanımlar Kültür ve Spor Merkezinde verilen öğlen yemeğine katıldı. Yemekte Afşin Belediyesi ile üniversitemiz arasında işbirliği yapılabilecek konuları ele alındı.

Afşin’de aromatik bitki üretiminde önemli aşamalar kaydettiklerini belirten Afşin Belediye Başkanı Güven, aromatik bitki üretiminin arttırılması, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında akademisyenlerin görüş ve destekleri beklediklerini söyledi. Başkan Güven KSÜ Senatosu’nu önümüzdeki üretim sezonunda lavanta bahçelerinde oluşturmayı planladıkları fotoğraf platosuna ve hasat şenliğine davet etti.

 

 

Rektör Can, Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliğinde İncelemelerde Bulundu

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliğinde incelemelerde bulunarak, hayvancılık işletmesinde Ziraat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencilerinin Mesleki Uygulama Dersi’ne katıldı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Gürbüz, bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen Mesleki Uygulama Dersi kapsamında öğrencilere kaba yemin hayvan beslemede önemi ve Türkiye deki kaba yem kaynaklarının besin maddesi içerikleri, önemli bir kaba yem kaynağı saman ve kuru yonca otunun depolanması, kalite tespiti ve hayvanlarda kullanım oranları hakkında bilgi verildi. Ayrıca hayvancılık işletmesinde bulunan karma yem ünitesinin çalışma sistemi ve hayvan işletmelerinde kullanımı ve hayvancılık işletmesinde bulunan süt sığırlarının özellikleri, süt sığırlarının beslenmesi, süt sağım teknikleri ve hijyenik sütün nasıl elde edileceği konularına değinildi.

Uygulama dersi sonunda Ziraat Fakültesinin genel durumu ve uygulanan eğitimler hakkında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gençoğlan ve akademisyenlerden bilgi alan Rektör Can, Ziraat Fakültelerinde uygulamalı eğitime ağırlık verilmesi hususunun altını çizdi.

“Ülkemizin ve Kahramanmaraş’ımızın ihtiyaç duyduğu teorik ve pratik bilgilere sahip Zooteknist Ziraat Mühendisi yetiştirmekteyiz. İnanıyorum ki bu öğrenciler bu alanda faaliyet yapan hayvancılık işletmelerine, mezun olduklarında önemli fayda sağlayacaklardır.” diyen Rektör Can, hayvancılık sektörü paydaşları, zootekni öğretim üyeleri ve zootekni öğrencileri arasında işbirliğinin hayvancılık sorunlarının çözümü için önem arz ettiğini söyledi.

Rektör Can,“Hayvancılıkla uğraşan iş adamları, bizden hem uygulamada hem de teoride iyi olan öğrenciler yetiştirmemizi istiyor. Bizler bunun için uygulama alanları meydana getiriyoruz. Teorik bilgileri sınıflarımızda ve görüldüğü gibi, uygulamaya ait olan bilgileri hayvancılık işletmemizde vermekteyiz. Öğrencilerimizin mesleki uygulama alanında daha iyi yetişebilmeleri için, aynı zamanda,  hayvancılık işletme sahiplerini bu öğrencilerimize mesleki uygulama için kapılarını açmaları gerekir. Böylece, özel hayvancılık işletmeleri ile entegre olmuş, buna bağlı olarak, kendilerinin ihtiyaç duyduğu, teorik ve mesleki uygulama bakımından iyi yetişmiş zooteknist ziraat mühendisleri ortaya çıkmış olacaktır. Bu münasebetle, biz üniversite olarak hocalarımız ile birlikte hayvancılık sektörüne katkıda bulunmaya her zaman hazırız.” şeklinde konuştu.

 

 

Üniversitemiz Rektörü Can, Göksun Belediye Başkanı Aydın’ı Ziyaret Etti

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın’ı ziyaret etti.

KSÜ Göksun Arslanbey Yerleşkesinde düzenlenen üniversite haftalık olağan Yönetim Kurulu Toplantısına katılmak ve yerleşkede incelemelerde bulunmak üzere Göksun’u ziyaret eden Rektör Can, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın’ı da Başkanlık Makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Göksun Belediyesi ve üniversitemiz arasında yürütülecek potansiyel işbirliği konularının ele alındığı görüşmede Rektör Can’a üniversite üst yönetimi de eşlik etti. Göksun’da eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Göksun Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Göksun Meslek Yüksekokuluna verdiği destekler için Başkan Aydın’a teşekkür eden Rektör Can, üniversite olarak öğrencilerin daha nitelikli eğitime erişimi için yerel yönetimlerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Göksun Belediye Başkanı Aydın da, KSÜ ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Ziyaret kapsamında Göksun Arslanbey Yerleşkesinin genişletilmesi için alternatif alanlara ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Rektör Can ve Başkan Aydın önümüzdeki günlerde bir araya gelerek yerleşkenin olası genişleme alanlarını yerinde inceleyecek.

Makamda gerçekleşen ziyaretin arından Göksun Belediyesinin yeni hizmet binası inşaatını gezerek Başkan Aydın’dan bilgiler alan Rektör Can, “İnşaatı bitmek üzere olan belediye binamız, bir şehir belediyesin binasına yakışır ihtişamda, detayda olmuş.” dedi.

 

Bilimsel ve teknolojik çalışmaların yapıldığı öğretim yerlerin ülkemizin birliği, bütünlüğü ve kalkınmasında önemli rol oynadığına işaret eden Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, ““Biz geleceğimizin eğitim olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı da eğitimin her kademesindeki eğitimcilere işlerini kolaylaştırma noktasında elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya devam ediyoruz. Biz yerel yönetim olarak klasik belediyeciliğin ötesinde modern anlayışta ve ülkemizin birliği, bütünlüğü ve kalkınmasında en önemli rol oynayan bilimsel ve teknolojik çalışmaların yapıldığı öğretim yerlerinde çok iyi hizmetlerin verilmesi gerektiğini biliyoruz. Bundan dolayı da elimizden gelen gayreti göstereceğiz inşallah. Göksun’daki yüksekokullarımızın birimleri günden güne daha da kendini geliştiriyor. Öğrencilerimize daha güzel eğitim verme imkanı sunuyorlar. Biz de yerel yönetim olarak onların fiziki anlamdaki eksikliklerini tamamlama ve onlarla diyaloglarımızı daha da güçlendirme noktasını gayet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

Üniversitemizde SmartBİGG Girişim Hızlandırma Programı Girişimcilik Semineri Verildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi İşbirliğiyle “SmartBİGG Girişim Hızlandırma Programı Girişimcilik Semineri” düzenlendi.

KSÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminer programının açılış konuşmasını üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş yaptı. Öğrencilik döneminde bu gibi girişimcilik faaliyetlerinden haberdar olmanın ve bu programlardan faydalanmanın kariyer sürecine önemli katkılarının olduğunu ifade eden Rektör yardımcısı Okumuş, “TÜBİTAK BİGG ve onun ilk aşaması olan SmartBİGG size kariyer yaşamınızda referans olacak önemli bir program.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Hasan Kalyoncu Üniversitesinden Proje Uzmanı Mehmet Mete Yılmaz “SmartBİGG Girişim Hızlandırma Programı Girişimcilik Semineri” sunumunu gerçekleştirdi.

SmartBİGG programının Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bireysel Genç Girişim Programının (BİGG) 1’inci aşaması olduğunu belirten Yılmaz, program kapsamında girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulmasının amaçlandığını söyledi.

SmartBİGG programının genç girişimcilere 200 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği sağladığını ifade eden Mehmet Mete Yılmaz, “Program 2 aşamadan oluşuyor. 1’inci aşama TÜBİTAK’ın belirlediği uygulayıcı kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. Bu aşamada girişimcilere girişimcilik, iş modeli ve iş planı hazırlama gibi eğitimler verilmekte, ayrıca deneyimli mentorlar ile girişimciye teknik, ticari ve idari konularda destek sağlanmaktadır. Sağlanan destek sonrası girişimciler 2’nci aşama olan TÜBİTAK BiGG çağrısına başvuru yapabilmektedir.” dedi.

Yılmaz, program başvurusu ve program hakkında ayrıntılı bilgi için smartbigg.com adresinin ziyaret edilebileceğini söyledi. Girişimci adayları 8 kasım 2019 tarihine kadar SmartBİGG programına başvuruda bulunabilirler.