KSÜ HABERLERİ (6)

KSÜ, ‘14 Mart Dünya Pi Günü’nü Kutladı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Matematik Öğrenci Topluluğu tarafından Dünya Pi (π) Günü münasebetiyle kutlama etkinliği düzenlendi.

KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda Gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çitil yaptı. Pi sayısının yalnızca matematik alanında değil bilimin her alanında kullanıldığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çitil, pi sayısını temel alan çalışmaların tarihsel sürecine ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

KSÜ Matematik Öğrenci Topluluğu üyeleri de pi hakkında çeşitli bilgileri içeren slayt sunumu gerçekleştirdiler.

Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Göğebakan, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, Dünya Pi Günü anısına kesilen pasta ve yapılan ikramların ardından son buldu.

 

KSÜ, Afrin Şehitlerini Dualarla Andı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü tarafından Çanakkale’den 15 Temmuz’a ve Afrin’e Allah yolunda vatan uğrunda şehadet şerbeti içen kahramanlarımız ve İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy adına Mevlid-i Şerif programı düzenledi.

Avşar Yerleşkesi Ali Özge Camii’nde düzenlenen Mevlid-i Şerif programına Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’nin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Mevlid-i Şerif, ilahi ve kasideler okunurken kahraman şehitlerimiz dualarla anıldı.

Kılınan Cuma namazının ardından KSÜ Rektörlüğü tarafından çeşitli ikramlar dağıtıldı.

 

KSÜ’de “Kudüs’e Dair” Konulu Program Düzenledi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Öğrenci Topluluğu tarafından “Kudüs’e Dair” konferansı ve konser programı düzenlendi.

KSÜ Senem Ayşe Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptı. Bütün Ümmet-i Muhammed’in bizlerden beklentileri var diyen Rektör Deveci, “Kudüs’ü hak eden bir bilince, Kudüs’ü hak eden bir ahlaka ulaştığımızda Kudüs bizim olacaktır.” şeklinde konuştu.

“İslam Âleminin beklentilerini boşa çıkarmamak, Kudüs’e layık bir toplum olmak için çok çalışan ve üreten bir millet olmalıyız.” diyen Rektör Deveci, ‘Kudüs’e Dair’ programının başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Açılış konuşmasının ardından Mirasımız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demirci tarafından Rektör Deveci’ye Kudüs Mutasarrıflığının haritasının yer aldığı tablo hediye edildi. Rektör Deveci de Muhammet Demirci’ye Kahramanmaraş’ın önemli el sanatlarından oyma ceviz sandık hediye etti.

Program kapsamında İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdoğan ve İlahiyat Öğrenci Topluluğu Başkanı Muhammed Necmeddin Erbakan Yılmaz da birer selamlama konuşması gerçekleştirdiler.

Açılış konuşmalarının ardından İlahiyat Öğrenci Topluluğu üyelerince hazırlanan Kudüs temalı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Program kapsamında Kudüs’te yardım faaliyetleri yürüten Mirasımız Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demirci ‘Kudüs’e Dair’ başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi. “İlk kıblemiz Mescid-i Aksa bizim için çok önemlidir.” diyen Demirci, “Tarih boyunca Mescid-i Aksa’ya kim hizmet ettiyse o dünyaya hükmetmiştir. İsrail, Müslümanları güçsüz göstermek ve parçalamak için Mescid-i Aksa üzerinde devlet kurmak istiyor. Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu. Demirci, Mescid-i Aksa’nın ayakta kalması için Kudüslü Müslümanların yürüttüğü çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Konferans sunumunun ardından İlahiyat Fakültesi öğrencisi Selçuk Kayış, Mehmet Akif İnan’ın ‘Mescid-i Aksa’ şiirini seslendirdi. Program, Ammar Acarlıoğlu konseriyle son buldu.

 

 

KSÜ’de “Kur’an’ı Anlamak” Konulu Konferans Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Milli Kültür Hareketi Öğrenci Topluluğu tarafından “Kur’an’ı Anlamak” konulu konferans düzenlendi.

Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Milli Kültür Hareketi Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hikmet Demirci yaptı. Demirci, “Kur’an’ı okumalı, anlamalı ve hayatımızda uygulamalıyız.” diye konuştu.

Milli Kültür Hareketi Öğrenci Topluluğu Başkanı Halit Özsoy da kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Aslan, ‘Kur’an’ı Anlamak’ başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi. “Kur’an, okunduğunda anlaşılan bir kitap olmasına rağmen ne yazık ki okunmuyor, anlaşılmıyor.” diyen Aslan, “Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okumalı ve Kur’an-ı Kerim’i hayatımıza indirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

İslam’ın dinlerden bir din değil, Allah katında tek din olduğunu vurgulayan Aslan, “İslam, insanın doğru yola, doğru koordinatlara gitmesini sağlayan bir sistemdir. İslam, dünyadaki bütün insani değerlerin toplamıdır.” dedi.

“Mübarek olan Kur’an-ı Kerim’in bizi mübarekleştirmesini sağlamalıyız.” diyen Prof. Dr. Aslan, “İslam insanı, insan da İslam’ı arar. İkisini birleştirecek olan Kur’an’dır.” ifadelerini kullandı.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla son bulan konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından Prof. Dr. Orhan Aslan’a günün anısına Kahramanmaraş el işçiliğinin en güzel örnekleri arasında yer alan oyma ceviz sandık hediye edildi.

 

 

KSÜ’de Deprem Haftası Kapsamında Söyleşi Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Yapı Öğrenci Topluluğu, Sivil Savunma Uzmanlığı ve Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında “Deprem” konulu söyleşi düzenlendi.

KSÜ Senem Ayşe Konferans Salonunda gerçekleştirilen program kapsamında ilk olarak KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Alican Kop tarafından ‘Kahramanmaraş’ın Depremselliği’ başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Afrika ve Arap Yarımadası plakalarının Türkiye’yi kuzeye doğru itmesinin depremselliği tetiklediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kop, “Türkiye’de meydana gelen depremler yüzeye yakın noktalarda gerçekleştiğinden etkileri de yıkıcı olmaktadır.” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ın Doğu Anadolu Fayı’nın kuzey ve güney kollarının tam ortasında yer aldığını belirten Kop, “Gölbaşı-Türkoğlu segmenti üzerinde 400 yılda bir 7 ve üzeri depremler meydana gelmiş. 1513’ten bu yana bölgede büyük çaplı deprem meydana gelmedi. Gölbaşı-Türkoğlu segmenti her an 7 ve üzeri deprem üretebilir.” şeklinde konuştu.

“Depremsellik açısından Türkiye’nin en riskli bölgesi Kahramanmaraş’tır. Türkoğlu fayında uzun süredir sismik boşluk var.” diyen Yrd. Doç. Dr. Alican Kop, “Depremden korunmak için sağlam zeminlere sağlam binalar yapmalıyız. Sıvılaşma riski olan alanlarda binaların sağlam olması yeterli değildir.” dedi.

Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Zafer Özcan ise AFAD bünyesinde yürütülen çalışmalara ilişkin katılımcıları bilgilendirdi. Deprem ve afet konusundaki mevzuatın günümüz ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmesinin büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Özcan, afet bilincinin arttırılması noktasında AFAD olarak yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.

Sunumların ardından konuşmacılara plaket takdim edilirken, programın son bölümünde AFAD ekipleri tarafından arama ve kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ekipmanlar katılımcılara tanıtıldı.

 

Satuk Buğrahan İlim ve Medeniyet Vakfı Üyeleri, Rektör Deveci’yi Ziyaret Etti

Türkistan coğrafyasının ilim, sanat, kültür ve medeniyetini yeni nesillere taşımayı amaçlayan İstanbul merkezli Satuk Buğrahan İlim ve Medeniyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Çamlıca, Vakıf Öğrenci Temsilcisi Ömer Zunun ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) eğitim gören Doğu Türkistanlı öğrenciler, Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi ziyaret ettiler.

Rektörlük Makamında gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Ramazan Çamlıca, tüm Doğu Türkistan camiası ve sivil toplum kuruluşları adına Doğu Türkistanlı gençlerin KSÜ’de eğitim görmesinde önemli katkılar sağlayan Rektör Deveci’ye teşekkürlerini sundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Deveci ise zulme maruz kalan Doğu Türkistan coğrafyasındaki kardeşlerimizin her zaman yanında olmaya çalıştıklarını ifade etti. Türkistan coğrafyasının kültürü ile kimliğinin korunması ve bölgeye yeniden huzurun hâkim olması için yeni neslin en iyi şekilde eğitim almasının büyük önem arz ettiğinin altını çizen Rektör Deveci, “Üniversite olarak tarihte güçlü bağlarımız bulunan ülkelerle eğitim alanındaki anlaşmalara büyük önem veriyoruz. Üç kıtada gönül coğrafyamız içerisinde yer alan bütün halklara imkânlarımız ölçüsünde kontenjan ayırıyor ve en iyi şekilde eğitim almaları için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz.” diye konuştu.

KSÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Alimcan Buğda’nın da hazır bulunduğu ziyaretin anısına Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından Satuk Buğrahan İlim ve Medeniyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Çamlıca’ya Sütçü İmam Hadisesinin resmedildiği tablo hediye edildi. Satuk Buğrahan İlim ve Medeniyet Vakfı temsilcileri de Rektör Deveci’ye Doğu Türkistan geleneksel başlığı ve ‘Doğu Türkistan: Esaret ve Zulmün Gerçek Yüzü’ adlı kitabı takdim ettiler.