KSÜ HABERLERİ (4)

Üniversitemiz Rektör Can, Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca İle Bir Araya Geldi

II. Türk Dünyası Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejiler Kongresi ve VI. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kongresi’ne katılmak üzere Antalya’da bulunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca ile bir araya gelerek bir süre görüştü.

Avrupa’da Türkiye Türkçesiyle eğitim veren tek üniversite olan Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mensur Nuredin ile kongre kapsamında bir araya gelen KSÜ Rektörü Can, üniversitelerarası işbirliği konularını görüştü.

İki üniversite arasındaki işbirliğinin tesis edilmesinin önemine vurgu yapan Rektör Can, KSÜ olarak eğitim, bilim ve teknoloji alanındaki tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılması ve insanlığa hizmet edecek yeni çalışmalar ortaya konulmasını önemsediklerini ve bu amacı taşıyan her türlü projeye destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Üniversitelerin mevcut durumlarına ilişkin değerlendirmeler yapılan görüşmede eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında yeni yaklaşımlar üzerine karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken, görüşme neticesinde ikili işbirliği yürütülmesi konusundaki ortak temenni dile getirildi.

 

 

 

KSÜ’de ‘Cumhuriyet’e Giden Yol’ Konulu Konferans Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü tarafından Cumhuriyetin İlanının 96. yılı münasebetiyle “Cumhuriyet’e Giden Yol” konulu konferans programı düzenlendi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Doğan, üniversite personeli ve öğrencilerin katılımıyla KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Rektör Can yaptı.

Konuşmasına bu toprakların vatan olmasında canını seve seve veren şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ederek başlayan Rektör Can, cumhuriyetimizin ilanının 96’ncı yılını kutladı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz.” sözlerini gençlere bir kez daha hatırlatan Rektör Can, bölgesinde ve dünyada söz sahibi güçlü Türkiye hedefine ulaşmada gençlere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Alpaslan “Cumhuriyet’e Giden Yol” konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi.

Cumhuriyet kavramının tarihsel gelişim sürecine ilişkin bilgiler veren Alpaslan, Atatürk’ün cumhuriyet düşüncesi ve ülkemizde cumhuriyet fikrinin gelişimine ilişkin süreci aktardı.

Erzurum ve Sivas Kongrelerini takiben 23 Nisan 1920’de millî iradeye dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığını, bütün dünyaya karşı yayınlanan beyanname ile “egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğunu” ve “Büyük Millet Meclisi’nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığının ilân edildiğini ifade eden Alpaslan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, yapısı ve işleyişi yönünden aslında ismi konmamış bir cumhuriyet yönetiminden farksızdı.” diye konuştu.

Mustafa Kemal’in cumhuriyet fikriyle tanışmasında doğduğu coğrafya ve dönem düşünürlerinin etkisinden bahseden Dr. Öğretim Üyesi Erhan Alpaslan, onun daha genç bir subayken de ülkenin geleceğine ilişkin fikirlerinin olduğunu belirtti.

 “Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin 96. kuruluş yıldönümüdür. Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk milleti, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı Kurtuluş Savaşı'nı, tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla zaferle taçlandırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, 96 yıldır karşısına çıkan zorlukların üstesinden gelerek yoluna devam etmiş, bilhassa son dönemdeki atılımlar sayesinde bugün dünyanın yükselen güçleri arasında yer almayı başarmış bir devlettir.“ diyen Alpaslan, “Gençlerimiz ve her gelecek kuşak bilmelidir ki bu vatanda kurduğumuz Cumhuriyet yönetimi, Atatürk’ün önderliğinde çok büyük fedakârlıklarla kazanılan bir ölüm kalım savaşından sonra gerçekleştirilmiştir. Bu büyük başarının arkasında binlerce şehidin, binlerce gazinin harcı vardır. Bu bakımdan, kurulan bu büyük eserin her yönü ile gelişmesi, geliştirilmesi, doğabilecek her türlü tehlikeden titizlikle korunması, Cumhuriyet kuşaklarının Atatürk’e ve onun inkılâp arkadaşlarına borçlu olduğu kaçınılmaz bir görevdir. Ümidimiz odur ki Cumhuriyet kuşakları, bu görevin bilinci içinde kendilerine bırakılan emaneti daima koruyacaklar, Türkiye Cumhuriyeti’ni Büyük Önderin çizdiği yolda ebediyen yaşatacaklardır.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Rektör Can, II. Türk Dünyası Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejiler Kongresine Onur Konuğu Olarak Katıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, 27-30 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen II. Türk Dünyası Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejiler Kongresi’ne (TUDSAK-2019) onur konuğu olarak katıldı.

Antalya Mirage Park Resort’ta gerçekleşen TUDSAK-2019 açılış programında konuşan KSÜ Rektörü Can, Çin Seddi’nden Adriyatik’e kadar uzanan coğrafyada yaşayan kardeşlerimizin dil, din, kültür birliğinin önemine vurgu yaptı. “Bu ortak değerlerimizi eğitim, bilim, iktisat, hukuk, yönetim, ticaret ve benzeri alanlarda da ortaklıklar gerçekleştirerek güçlendirmeliyiz.” diyen Rektör Can, “Türk Dünyasındaki birlik ve beraberlik, güç dengesini değiştirecek ve mazlumların sığınağı olagelmiş medeniyetimizin güç birliği, farklı coğrafyalarda süregelen zulmü sona erdirecektir. Bu birliği sağlamak, birbirimizin dertleriyle hemhal olmakla ve ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım” düsturunu ilke edinmekle mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Global Düşünce Milli Faaliyet” sloganıyla birçok sivil toplum kuruluşu, üniversite ve kamu kurumu tarafından desteklenen TUDSAK-2019, Türk Dünyası’ndaki sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği potansiyelini sunulacak tebliğler aracılığıyla arttırmayı, farklı disiplinlerin iletişim ve işbirliği süreçlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

‘Türk Dünyası’nın Eğitim, Kültür ve Sosyal Yapısı’ temalı TUDSAK-2019 kapsamında; ‘Türk Kültürü, Dili ve Edebiyatı Türk Dünyası’nda Din ve İnanç Meseleleri’, ‘Türk Dünyası Ülkeleri Eğitimi Meselesi’, ‘Türk Dünyası Ülkeleri Folkloru ve Araştırmaları’, ‘Türk Dünyası Ülkeleri Toplulukları ve Kültürü’, ‘Türk Dünyası Tarihi’, ‘Türk Sanat Tarihi Çalışmaları’, ‘Türk Dünyası Kadın Çalışmaları’, ‘Türk Dünyası Enerji Politikaları ve Stratejileri’, ‘Türk Dünyası Ülkeleri Arasında Ekonomik, Mali, Siyasi İşbirliği Yönelik Stratejiler’, ‘Türk Dünyası Ülkelerinde Muhasebe ve Denetim’, ‘Türk Dünyası Ülkelerinin Çevre Ülke ve Toplumlarla İlişkileri’, ‘Türk Dünyası Ülkeleri Arasında Teknolojik Buluşlar ve Teknoloji Transferleri’, ‘Türk Dünyasında Spor’, ‘Türk Dünyasında Demografik Gelişmeler (Yaşlı Nüfus Sorunu)’, ‘Türk Dünyasında Turizm Sektörü’, ‘Türk Dünyasında Yerel Yönetimlerin İş Birliği’, ‘Türk Dünyası İletişim Önemi’ konularında bildiri sunumları gerçekleştirildi.

 

 

Üniversitemiz Rektörü Can VI. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kongresine Katıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Antalya’da düzenlenen VI. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kongresine (ISCR2019) katıldı.

25-29 Ekim 2019 tarihleri arasında Antalya Mirage Park Resort’ta gerçekleşen ISCR2019’a Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ve Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca ile birlikte   ‘Kongre Onursal Başkanı’ olarak katılan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, açılış programında bir konuşma yaparak farklı ülkelerden ve farklı disiplinlerden araştırmacıların kongre kapsamında ortaya koyduğu çalışmaların önemine vurgu yaptı.

“Bizler bu araştırmalarla insanların bu alanlardaki problemlerini masaya yatırmakla olaylara disiplinler arası yaklaşmış oluyoruz. Biz ilk emri ‘Oku’ olan, ‘İlim Çin’de bile olsa arayınız.’ diyen bir medeniyetin mirasçıları olarak insanlığa daha müreffeh yaşam sunmanın gayreti içerisindeyiz.” diyen Rektör Can, “Bizleri bu çalışmalara iten, azmimizi ve kararlılığımızı diri tutan insanlara daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, daha iyi ekonomi, daha iyi hukuk kısacası daha iyi bir yaşam sunma arzumuzdur. Bu nedenle gerçekçi, gerçekleştirilebilir, geleceği de dikkate alan stratejik araştırmaları önemsiyoruz ve destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kongre kapsamında farklı alanlarda çalışan akademisyenlerin, araştırmacıların ve lisansüstü öğrencilerin bilimsel çalışmaları ile bir araya gelmesi, güncel gelişmelerle ilgili bilgi ve deneyimlerin paylaşılması ve böylece disiplinler arası çalışmalara zemin hazırlanması amaçlanıyor. Düzenleme ve hakem kurullarında alanında uzman birçok yerli ve yabancı akademisyenin yer aldığı kongre, ulusal ve uluslararası sorunlara yönelik farklı çözümler üretilmesi, ekonomik, siyasi ve kültürel yakınlaşmanın arttırılması, yeni işbirliklerinin tesisi noktasında önemli rol oynuyor.

“Göbeklitepeden Endüstri 4.0’a Sosyo-Ekonomik Gelişmeler ve Yeni Stratejiler” temalı ISCR2019’un bu yılki konu başlıkları arasında; ‘Avrupa Birliği, Bölgesel Çalışmalar, Uluslararası İlişkileri’, ‘Bankacılık ve Sigortacılık, Finans, Muhasebe’, ‘İktisadi düşünce, İktisat Tarihi, Makro İktisat, Maliye, Mikro İktisat, Ekonometri, Uluslararası İktisat’, ‘Hukuk’, ‘Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Politikaları, Siyasal Hayat ve Kurumlar, Siyaset Bilimi, Siyasal Düşünceler, Siyasi Tarih’, ‘Sosyal Politika, Sosyal Hizmetler, Sosyal Yardımlar, Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi’, ‘Üretim ve Operasyon Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Nicel Karar Yöntemleri, Yönetim ve Organizasyon, Pazarlama’, ‘Turizm, Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği’, ‘Sağlık Yönetimi,  Yaşlı ve Hasta Bakımı, Sağlık Ekonomisi, Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon’, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’, ‘Spor Yöneticiliği’ yer aldı.