Kış Aylarında Fazla Uykuya Dikkat!

Güne dinç başlayabilmek için iyi ve kaliteli bir uyku gerekiyor. Peki günde kaç saat uyumamız gerekiyor?

Kış Aylarında Fazla Uykuya Dikkat!

Güne dinç başlayabilmek için iyi ve kaliteli bir uyku gerekiyor. Peki günde kaç saat uyumamız gerekiyor? Uzmanlara göre birçok erişkin günde ortalama 6- 8 saat uykuya ihtiyaç duyar. Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir İnsanlar kapalı, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, morali olumsuz etkilenmiş, içe dönük  olurlar bu durumun insanların daha çok uyumasına neden olabileceğini belirtti.

Her insan için belirlenmiş sabit bir uyku saati bulunmamaktadır diyen Ulutaşdemir, “Kişinin çalıştığı iş durumunda ve gün içindeki yorgunluk durumuna göre uyku süresi değişir. Tavsiye edilen maksimum uyku süresi 8 saattir. 8 saat üzerinde uyumak faydalı olmasından çok zararlıdır denilebilir. Çünkü aşırı uyuyan kişide sersemlik hali ve daha fazla uyuma isteği görülür.” dedi.

Fazla Uyku Strese ve Depresyona Neden Oluyor

Fazla uyumak uyku kalitesini düşürüyor. Bu da hem strese neden oluyor hem de beyne zarar veriyor diyen Ulutaşdemir, Çeşitli araştırmalar   8 saatten çok uyuyan kişilerin beyin fonksiyonlarının yavaşladığını ve öğrenme becerilerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Ayrıca çok fazla uyumak ya da çok az uyumak insanların stresli olmasına ve daha önemlisi depresyona girmesine neden oluyor.” şeklinde konuştu.

Düzenli Uyku İçin Yapılması Gerekenler

Uyku öncesi ağır yemek, alkol, sigara, kahve, çay ve egzersizin uykuyu kaçırdığını belirten Ulutaşdemir, "Yatma ve kalkma saatleri düzenli biçimde aynı olmalıdır. Sabah kalkma vakti geldiğinde yatakta beklemeden kalkılmalıdır. Sigara, kahve, çay ve kola uykuya dalışı zorlaştırdığından,  yatmadan 4 saat önce alınmalıdır. Her gün düzenli şekilde egzersiz yapılmalıdır.  Yatarken televizyon seyretmek yerine rahatlatıcı kitaplar okumak, hafif müzik dinlemek faydalıdır. Yatmadan önce 15-20 dakikalık ılık banyo yapılması, ılık süt içilmesi de uyumaya yardımcı olur. Fazla kilolardan kurtulmak uyku için faydalıdır." diye konuştu.