KAHRAMANMARAŞ TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ HABERLERİ (3)

ELBİSTANLI ÜRETİCİLER ANIZ YANGILARI KONUSUNDA UYARILDI

2017/1 Sayılı valilik Genelgesi gereği, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesinin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlamaktır.

2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun, Ek-1 Maddesinin "c" bendinde "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerinin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir" ; Buna ilaveten; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 27 Aralık 2016 tarih ve 29931 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2017/1 nolu Tebliğ’nin, ‘I’ bendinde“Anız yakanlara her dekar için 42,44 tl idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır”.

Konu hakkında açıklama yapan Elbistan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan;  Anız, biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen addır. Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır.Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar, bu yüzden çiftçilerimizin bu uygulamadan uzak durmaları gerektiğini ifade etti.

 

GÖKSUN’DA ÇEREZLİK KABAK YETİŞTİRİCİLİĞİ DEMONSTRASYONU KURULDU

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile Göksun’ da Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi kapsamında 6 da’ lık alanda çerezlik Kabak yetiştiriciliği demonstrasyonu kuruldu.

Demonstrasyon alanında incelemelerde bulunan Kahramanmaraşİl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mustafa BOZKURT ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi kapsamında TrakyaTarımsal AraştırmaEnstitü Müdürlüğü tarafından tescil edilen Sena Hanım ve Mert Bey çerezlik kabak çeşitlerinin Göksun’da başarılı bir çalışma olacağını ve kurulan demonstrasyonların çiftçiler için çeşitlilik oluşturacağını belirten BOZKURT, bölge tarımına yeni potansiyel oluşturması temennisinde bulundu.

Aynı zamanda Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Ahmet Mesut KIRAÇ ‘Kurulan demonstrasyon ile kıraç bölgelerde birim alandan daha fazla gelir getirecekve  çiftçiler için alternatif ürün çeşitliliğinin sağlanmasının  amaçlandığını ve bu sayede bölgede kıraç alanların ekiminin artırılarak boş arazi kalmasının  önüne geçileceğini belirtti.

 

GÖKSUN İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELLERİNE YANGIN EĞİTİMİ VERİLDİ

Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda personellere Yangınlar ve müdahale şekilleri konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Eğitimde, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Göksun İtfaiye Amirliği yetkililerince olası bir yangında neler yapılması gerektiği, yangınların çıkış sebepleri, yangın yerinde oluşabilecek tehlikeler, yangın söndürme maddeleri ve sistemleri hakkında bilgileri içeren bir sunum yapıldı.

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Ahmet Mesut KIRAÇ personellerin herhangi bir yangın durumunda bilinçli bir şekilde olaya müdahale etmesinin hayati önem taşıdığını ifade ederek, böyle bir eğitim düzenledikleri için itfaiye yetkililerine ve eğitimi veren itfaiye personeline teşekkür etti.