KAHRAMANMARAŞ OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜNDEN 3. GELENEKSEL KURTULUŞ BAYRAMI SERGİSİ "KIRKYAMADA KIRK MARAŞ"

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak üç yıldır gelenek haline getirdiğimiz üzere bu yıl da şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesinin katkılarıyla 'Kırkyamada Kırk Maraş' isimli şehrimizi çok yönlü tanıtmaya ve ecdadın eşsiz mirası olan sivil direnişimizi yâd etmeye yönelik bir sergi planladık.

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlıkları devam eden bu sergi için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Cengiz ŞAVKILI, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Alanı Geleneksel El Sanatları Dalı Öğretim Üyesi Ahmet AKKURT danışmanlığında şehri en iyi tanıtacak konu başlıklarını belirmek için yola çıktık.
Koleksiyonumuz ilimiz Kahramanmaraş’ın tarihi mekânları, yiyecek kültürü, bitki örtüsü, kültürel varlık ve değerleri, geleneksel el sanatları ve savaşın seyrini değiştiren önemli olaylar temaları altında çeşitli kumaşlar veya materyalleri birleştirerek yapılan, yapılması zor ve zaman isteyen geleneksel bir el sanatı olan kırkyama tekniği ile 40 şaheser tablo olarak hazırlanmıştır. Yamama işinden doğan kırkyama, günlük hayatın bir zorunluluğu olarak gelişme göstermiştir. Bu zorunluluk, farkında olmadan bir sanatı başlatmıştır. Ayrıca parça bohça, kırk pare ve patchwork gibi adları da vardır.
Kırkyamada kırk Maraş koleksiyonu olarak sergilenecek eserlerimiz şunlardır:   Sümbül,
Taş Köprü,
Sanat Sanat İçinde(Maraş İşi ),
Taş Medrese,
Tarhana,
Dondurma,
Meyan Şerbeti,
İlk Cuma Namazı,
İlk Kurşun Sütçü İmam,
Maraş Madalya,
Abdal Halil Ağa,
Bindallı,
Aba,
Senem Ayşe,
Maraş Aslanları,
Kırkyamada Maraş Destanı,
Ulucami,
Ashab-I Kehf,
Bakırcılık,
Yemenicilik,
Aba Güreşi,
Dedeoğlu Konağı,
Eski Belediye Binası,
Kale,
Bayrak Olayı-1,
Bayrak Olayı-2,
Saray Gelinleri,
Aba Dokumacılık,
Demirci,
Yorgancı,
Oymacı,
Germencia,
Kapalı Çarşı,
File, İğne Oyası Vb İşlemecilik,
Şire Yapımı,
Çukur Hamam,
Kış Hazırlıkları (Salça,Kuru Vb.),
Abdulhamit Han Cami,
1920 Maraş Haritası’dır.   Kurumumuz tarafından, kadim kültürel değerlerimizin  ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlamak misyonu ile hazırlanan ve Bahtiyar Yokuşu, Küçükarık Taziyeevi’nde gerçekleşecek olan sergimize dikkat çekmek hazırlıklarımızı haberleştirmek için siz güzide basın mensuplarımızı kurumumuzda ağırlamaktan onur duyarız.

KAHRAMANMARAŞ OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜN Medya Gazetesi HAber KIRKYAMADA KIRK MARAŞ