Kahramanmaraş Eczacılar Odası "Bu Hafta Dağıtıma Başlıyoruz"

Kahramanmaraş Eczacılar Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, kente gelmesi beklenen maskelerin bu hafta dağıtılacağı duyuruldu.

Dünyanın top yekün savaş verdiği covid-19 salgınında, aynı sınavı ülkemizde ciddi bir şekilde vermektedir. Bu savaşın en az hasarla anlatılması tüm millet olarak bu mücadeleye katılmamızla mümkün olabilir. Sadece devlet yetkililerinin çabalarıyla bu mücadeleyi kazanmamız mümkün değildir. Bunun topyekün bir mücadele olduğunu bilerek öyle davranmamız gerekmektedir. Bilhassa ilk uygulanan sokağa çıkma yasağı öncesi görüntüler bu salgınla mücadele için iyi bir sınav olmamıştır. Bu salgını bir an önce atlatmak için hepimizin uyarı ve tedbirlerine eksiksiz uymamız ve uygulamamız gerekmektedir. Bu önlemlerin en önemlisi mümkün olduğunca evlerimizde kalmamız ve dışarıya çıkmamızdır.  

Kıymetli Kahramanmaraşlılar, krizin ilk başlangıcından bu yana Valimiz önderliğinde il pandemi komisyonu olarak gelişmeleri yakından izliyoruz. Tüm tedbirleri hep beraber hızlı bir şekilde almaya bilim kurulunun kararlarını uygulamaya çalışıyoruz. Ama bu salgın bir sağlık savaşı olarak düşünülürse bunun en önündeki savaşcılar tüm sağlık çalışanlarıdır. Milletimizin bu mücadeleyi kazanmasında ençok risk alan ve tehlikeye maruz kalan bu arkadaşlarımızdır. Biz eczacılar da,  birinci basamak sağlık kuruluşu çalışanları olarak milletimize 24 saat kesintisiz ilaç hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Tüm zorluklara rağmen bunu halkımız sağlığı için sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız.

Değerli hemşehrilerim, böyle bir salgının Çin gibi bir buçuk milyar nüfuslu bir ülkeden başlaması ve biranda birçok medikal malzemeye ihtiyaç duyulması dünyadaki bütün üretici firmaların bu pazara yönelmesine neden oldu. Bu yüzden maske başta olmak üzere ateş ölçer dezenfektan gibi bu dönem çok aranan malzemelerin tedarikinde ciddi sıkıntılar baş gösterdi. Ülkemizde de görülen ilk vakayla beraber bu ürünlerin ihracatı kısıtlansa da mevcut stoklarda yeterli malzeme olmayınca eczaneler bu ürünleri bulmakta zorluk çektiler. Üreticiler daha önce sattıkları fiyatların üç katına maskeleri eczanelere satmaya çalıştılar. Doğal olarak bu fiyatlara yansıdı. Eczacılarımız bu maskeler ve dezenfektanlardan bir kâr beklentisinde asla olmamış sadece alış fiyatlarındaki anormal artıştan dolayı zor durumda kalmışlardır. Bugün 26000 eczacımız maskeleri gerekirse aldıkları fiyattan, gerekirse devletimizin temin ettiği maskeleri bedava dağıtmaya gönüllü olmuşlardır.  Sağlık bakanlığının verdiği özel izinle eczanelerde üretilen dezenfektanlar piyasadakilerin neredeyse yarı fiyatınadır, güvenlidir ve sağlıklıdır. Ama bunun hammaddesi olan alkol temininde de eczacılarımız ciddi problem yaşamaktadır. Tüm bu zor koşullara rağmen eczacılarımız vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için gece gündüz gayret etmektedir.  Kahramanmaraş’ta başlattığımız bir uygulamayla evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü kimsesi olmayan vatandaşlarımıza, odamızın sıralı dağıtım sistemiyle en yakın eczanesinden evlerine ilaç hizmeti vermekteyiz. Bu uygulamamız 20 gündür kesintisiz devam etmektedir. Köylerdeki vatandaşlarımıza da ilçe sağlık müdürlüğü ve jandarma ekiplerimizin desteğiyle bu hizmeti sağlamaktayız. Yine, Geçiçi Koruma Merkezinde kalan ve salgın müddetince dışarıya çıkamayan Suriyeli sığınmacılara da haftanın yedi günü sağladığımız kesintisiz ilaç hizmeti devam ettirilmektedir.

Kıymetli hemşehrilerimiz devletimizin aldığı kararla 20-65 yaş arası tüm vatandaşlarımıza bu hafta itibariyle İstanbul, Ankara’dan başlamak üzere eczanelerimizden ücretsiz maske dağıtımı yapılmaya başlanmıştır. Şehrimize de bu hafta sonuna kadar maskelerin ulaşmasını beklemekteyiz ve gelince dağıtıma başlayacağız. Bu hizmetin düzenli ve hızlı şekilde verilebilmesi için hazırladığımız broşürler tüm basın-yayın organları ve sosyal medya kanallarıyla halkımıza duyurulmaktadır. Buradaki en önemli husus sağlık bakanlığınca cep telefonuna maske kodu gönderilen vatandaşlarımızın eczanelere başvurmasıdır. Kod numarası gelmeden maske vermek mümkün değildir. Bu kodlar gelmeye başlayınca bu hizmeti inşallah en yakın zamanda başlatacağımızı kamuoyuna saygılarımla duyurur, bu zor günlerde ülkemize hizmet eden eczacı meslektaşlarıma ve tüm sağlık çalışanlarımıza minnettarlığımı bildiririm. Ayrıca sağlık hizmetlerinin düzenli verilmesinde gösterdiği üstün gayretten dolayı başta sağlık müdürümüz olmak üzere tüm sağlık müdürlüğü ve halk sağlığı birimlerimize, bu hizmetlerin yapılmasında bize büyük destek sağlayan tüm belediyelerimize, üniversitemize ve en önemlisi bu koordinasyonu sağlayan valiliğimize şükranlarımı sunarım. Yeniden bayramlarda kucaklaşmak dileğiyle, sağlıcakla kalın.