Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Haberleri (7)

“Şiir Okumak Bir Arayıştır”

Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında “Bir Şiir Nasıl Okunur?” paneli gerçekleştirildi. Yazar Aslan, “Şiir okuma teknik bir iş olduğu kadar, derin anlamlar içeren bir arayıştır” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında “Bir Şiir Nasıl Okunur?” paneli seyircilerle buluştu. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde, Şair ve Yazar Rıdvan Tulum’un moderatörlüğünü yaptığı program, Dergâh Dergisi Yayın Yönetmeni Ali Ayçil ve Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Etkinlikler Devam Edecek

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kültür Spor ve Turizm Dairesi Başkanı Duran Doğan, “Büyükşehir Belediye’mizin düzenlediği Şiir ve Edebiyat Günleri inşallah bir devamlılık arz edecek. Kahramanmaraş Akademi gibi eğitim faaliyetleriyle hemşehrilerimizi bir yandan eğitimle, Şiir ve Edebiyat Günlerimiz gibi programlarımızla da inşallah kültür ve sanatla buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

Edebiyatçılardan Teşekkür

Katılımcı Yazar Ali Ayçil gerçekleştirdiği konuşmada, “Şiir ile sürdürülebilir bir diyalogun mümkün olduğunu gösteren bir şehre davet edildik. Birkaç günlüğüne bile olsa İstanbul’un karmaşasından uzaklaşarak bu güzel edebiyat şehrine bizi davet eden Başkan Hayrettin Güngör beyefendiye teşekkürlerimizi ve şifa dileklerimizi iletiyoruz” dedi. Yazar Bahtiyar Aslan ise, Kahramanmaraş’ın edebiyat ikliminde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şiirin sembolik anlamlarına dair bilgi aktaran Aslan, “Şiir okuma teknik bir iş olduğu kadar, derin anlamlar içeren bir arayıştır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Andırın’da İkindi Yazıları Konuşuldu

Andırın’da gerçekleştirilen İkindi Yazıları Özel Oturumu’nda konuşan Yazar Mevlana İdris, “İkindi Yazıları’nın çok temel üç hususu vardı; ilkesellik, fikir hürriyeti ve samimiyet” ifadelerini kullanırken; Yazar Duran Boz ise, “İkindi Yazıları” vaktin en bereketlisinin, en övgüye mazhar olanının bir harekete ve fikre isim olarak seçilmesiyle doğmuştur” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri etkinlikleri ilçelerde de devam ediyor. Bu kapsamda Andırın’da, Yazarlar Atıf Bedir, Duran Boz, Yunus Develi ve Mevlana İdris’in katılımıyla İkindi Yazıları Özel Oturumu gerçekleştirildi. Şehit Yasin Höbek Ortaokulu konferans salonundaki programa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hanifi Toptaş, Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, Genel Sekreter Dr. Rüstem Keleş, İlçe Kaymakamı İbrahim Gümüş, Kültür Turizm ve Spor Dairesi Başkanı Duran Doğan ile sanatseverler katıldı. Pandemiyle alakalı tüm tedbirlerin alındığı özel oturumda, Andırın Postası, Esra Yazıları gibi edebi eserlerin, “İkindi Yazıları” Dergisi’ne giden serüveni incelendi.

Macera Andırın’da Başladı

İkindi Yazıları ile ilgili tecrübe ve hatıralarını anlatan Duran Boz, Andırın’ın edebi hayatlarında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Boz, “İkindi Yazıları” vaktin en bereketlisinin en övgüye mazhar olanının bir harekete ve fikre isim olarak seçilmesiyle doğmuştur. Andırın Postası isimli bir gazetede İkindi Yazıları isimli bir köşe yazılıyor, adından sıklıkla söz ettiren, edebiyat çevrelerinde anılan iki güzel insanın emeği olarak hayatını devam ettiriyor” diye konuştu.

Onlar Eğitilmiş Bir Nesildi

İkindi Yazıları’nın ortaya çıkmasında büyük emekleri olan Kamil Aydoğan, Feramiz Aydoğan ve Nedim Ali hakkındakonuşan Yazar Atıf Bedir, “Kahramanmaraş’ta bizden önceki Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu gibi büyüklerin geleneğini devam ettirmek adına, Kamil Aydoğan, Feramiz Aydoğan ve Nedim Ali ne kadar mahalli gazete varsa Sanat ve Edebiyat köşesini yazmak gayretlerini sürdürmeye çalışmışlar. Bu geleneği sürdüren kuşak, Kahramanmaraş’tan ayrılsa bile arkalarından bunları devam ettirecek, bu hassasiyeti taşıyabilecek bir neslin de eğitilmesine vesile olmuşlar. İşte Atıf Bedir olarak kullandığım takma adım, Nedim Ali tarafından bana verilmişti. Aramızda böyle bir bağ ve edebiyat mesuliyeti şuuru vardı” dedi.

Hikâyemiz Var

Yazar Yunus Develi ise yazım hayatındaki İkindi Yazıları’nın önemini şu sözlerle anlattı: “Var olmak hikâyesi olmakla başlar. Bizim de elbette bir hikâyemiz var. Benim yazı maceram da bizim birbirimize bağlanmış bu hikâyemizin bir parçası. Eğer ikindi yazılarıyla karşılaşmamış olsaydım benim hikâyem bugün ne halde olurdu bilmiyorum.” Yazar Mevlana İdris ise, “Müstakil olarak İkindi Yazıları çıkmadan önce, ağabeyim beni yazı hayatıma Andırın Postası’nda profesyonel olarak başlattı. İkindi Yazıları’nın çok temel üç hususu vardı; ilkesellik, fikir hürriyeti ve samimiyet. Bu ilkelerimizle çok zor günler geçirsek de asla edebiyatı bırakmadık” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Edebiyat’ın Renkleri Göksun’da

1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Göksun’da “Yazar – Okur Buluşması” gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri, ilçelerde gerçekleştirilen etkinlikleriyle devam ediyor. Göksun Halk Kütüphanesi’nin salonunda gerçekleştirilen “Yazar-Okur Buluşması” temalı söyleşiye yerli ve yabancı birçok yazar katıldı. Yazarlardan Üzeyir İlbak, Ömer Yalçınova, Hajnal Csilla Nagy ve Mahmoud Altaweel’in yer aldığı programda edebiyat üzerinde söyleşi gerçekleştirildi. Programda yer alan Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, “Düzenlenen etkinlikten çok memnun olduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’e teşekkür ediyoruz. Şehrimiz edebiyatın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

 

 

 

 

 

Şiir ve Öykü Konuşuldu

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 20 Kasım’a kadar devam edecek olan 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri programları aralıksız devam ediyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Yazı Atölyesi Söyleşisi gerçekleştirildi. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde gerçekleşen söyleşiye Yazar Eyyüp Akyüz ve Şair Enes Kılıç katıldı. Söyleşide ilk söz alan Yazar Eyyüp Akyüz, günümüzde yazılan eserlerde hikmetin ortadan kalktığının gözlendiğine dikkat çekerek, “Bugün eserlerde hikmeti göremez olduk. Gerek öykü, hikaye ve masalda gerekse şiirde hikmet olgusu ortadan kalktığı için sürükleyiciliği de kalmadı” diye konuştu.

Konuları İrdelemek Gerek

Daha sonra söz alan Şair Enes Kılıç ise günümüz gençliğinin daha çok okuması gerektiğini ifade ederek, “Günümüzde şair olup şiir yazmak isteyen gençlerimizin mutlak surette kitap okumaları gerekmektedir. Daha da eskilere gidip eski şairlerin kitaplarını da okumaları gerekiyor. Yoksa üç cümleyi alt alta yazınca şiir olmuyor. Şair şiiri yazarken, içinde beslediği duyguyu okuyucuya da aktarabilmelidir. Eğer şair okuyucuya o ruhu aktaramıyorsa, ya şair de ya da okuyucuda bir hata var demektir” ifadelerini kullandı. Şiir okumalarının da yapıldığı programın ardından Akyüz ve Kılıç katılımcıların sorularını cevapladı.

 

 

 

 

Şiirleriyle Mekana Hayat Verdiler

Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri Festivali kapsamında ‘Kıraathane’de Şiir Okumaları’ etkinliği gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 1. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen kıraathanede şiir okumaları programına katılım yoğun oldu. Şairler Enes Kılıç, Eyyüp Akyüz, Samed Karataş, Aykut Nasip Kelebek, Ali Ayçil, Cengizhan Konuş, Selahattin Yusuf ve Mehmet Özger okudukları şiirlerle geceye renk kattılar.

 

 

 

 

 

Yazar Okur Buluşması Gerçekleştirildi

Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında okur ve yazar buluşması gerçekleştirildi. 

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri tüm hızıyla devam ediyor. Program kapsamında, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde ‘Okur – Yazar Buluşması’ gerçekleştirildi. Kültür sanat dostları, Yazarlar Eyyüp Akyüz, Abdullah Harmancı, Mustafa Aydoğan ve Üzeyir İlbak ile bir araya geldi.

 

 

 

 

Yedi Güzel Adam Konuşuldu

Şiir ve Edebiyat Günleri’nin özel oturumunda, Yazar ve Şairler Cemal Şakar, Mehmet Narlı, Yunus Develi, Duran Boz ve Necip Evlice ile Yedi Güzel Adam konuşuldu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri’nin özel oturumunda şehrimizin şair ve yazarları, “Yedi Güzel Adam” konu edildi. Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Ali Kutlay, Nuri Pakdil ve Alâeddin Özdenören isimlerinin Türk Edebiyatına ve fikir dünyamıza katkıları anlatıldı.

Yedi Güzel Adam’ı Anlamak

Gerçekleştirilen özel oturumun moderatörlüğünü yapan Yazar Duran Boz “7 Güzel Adamın Anadolu toprağına bakışlarını anlamak hepimizin sorumluluğudur” dedi. Edebiyatımızın usta isimlerinden Yazar Cemal Şakar ise, “Maraş benim Balıkesir’den sonra en çok geldiğim illerden biri. Bunun temel nedeni şehrin sanat ve edebiyatla sarsılmaz bağı tabii ki. Yedi Güzel Adam adı yaşayan insanlara ait olduğu kadar muhayyel bir şey de aynı zamanda. Adını Cahit Zarifoğlu’nun bir şiirinden alan “Yedi Güzel Adam” bir istikamet niteliğinde, sizin dostunuz, güzel bulduğunuz ideal insan kimse yedi güzel adam o’dur” ifadelerini kullandı.