Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Haberleri (6)

Afşin’de Yazar-Okur Buluşmaları Yapıldı

1.Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Afşin Halk Kütüphanesi Salonu’nda Yazar-Okur Buluşmaları gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen 1.Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri ilçelerde de devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından Afşin Halk Kütüphanesi Salonu’nda gerçekleştirilen programda yazarlarla okuyucular bir araya geldi. Yazar Abdullah İlhan moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Aykut Nasip Kelebek, Safiye Gölbaşı ve Balazs  Szöllösy konuşmacı olarak katılara yazarlık üzerine bilgiler aktardılar.

Yazarlara Teşekkür

Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ali Gedik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Kaba, AK Parti Afşin İlçe Başkanı Av. İsmail Safi, MHP Afşin İlçe Başkanı Süleyman Aycan’ın da yer aldığı programda yazarlar dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı. Programın sonunda protokol üyeleri yazarlara çeşitli hediyeler takdim ederek, gerçekleştirdikleri söyleşiden dolayı teşekkür ettiler.

 

 

 

Çağlayancerit’te Edebiyat Şöleni

Büyükşehir tarafından düzenlenen Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri çerçevesinde Çağlayancerit Millet Konağı’nda Yazar – Okur Buluşması etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Şair ve Yazarlar Liliya Gazizova, Balazs Szöllössy ve Ömer Yalçınova edebiyat dostlarıyla buluştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri çerçevesinde 19 Kasım Perşembe günü 13.00’da Çağlayancerit Millet Konağı’nda Yazar – Okur Buluşması etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Yazar Ömer Yalçınova, Rus uyruklu Şair Liliya Gazizova, Macar Asıllı Yazar Balazs Szöllössy’in katılımlarıyla renkli görüntüler oluştu. Programın moderatörlüğünü Handan Acar Yıldız, çevirmenliğini ise Zeynep Kantarcı üstlendi.  Çağlayancerit Belediye Başkanı Hanifi Sarıaltun, “İlçemizde böyle güzel bir programın gerçekleştirilmesine çok memnun olduk. Büyükşehir Belediyemize ve Başkanımız Sayın Hayrettin Güngör’e ilçem adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Her Cümle Yazmak Eylemi Midir?

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında gerçekleştirilen Yazı Atölyesi Söyleşisinde konuşan Üzeyir İlbak, “Her birimizin yazar olduğu bir çağda, bu bizim ne kadar yazdığımız sorusunu sormak gerekir. Sosyal medyada kurulan her cümle, bir yazmak eylemi midir? Bunun kriteri nedir?” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri programları il genelinde devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’nde gerçekleştirilen Yazı Atölyesi Söyleşisine Yazar Üzeyir İlbak ve Necip Evlice katıldı.

Yazarlık Önemli Midir?

Sosyal medyanın sayesinde herkesin yazar kimliğine büründüğüne dikkat çeken İlbak: “Sıkı çalışma, görkemli zevkler, kusursuz araştırma, müzik kulağı belki sizi entelektüel yapar. Ama iyi bir yazar yapmayabilir. Her birimizin yazar olduğu bir çağda, bu bizim ne kadar yazdığımız sorusunu sormak gerekir. Sosyal medyada kurulan her cümle, bir yazmak eylemi midir? Bunun kriteri nedir? Biraz nitelik merkezli düşünüşle yazdığımızın ne kadar iyi olduğunu düşünmek ve bu sorunun cevabını bulmak lazım” diye konuştu.

Daha Fazla Okumak Gerek

Söyleşide yazmanın önemli olduğu kadar okumanın da önemli olduğuna işaret eden Necip Evlice ise, “Ben lisede Rasim Özdenören ve Nuri Pakdil ile tanışabileceğim edebiyat çevreleriyle bu küçük kıvılcım sayesinde tanışmıştım. İşte yazılı ve anlamlı bir cümle kurmanın önemi bunlar olsa gerek. Yazmak eylemi budur; anlamlı, nizami bir metin. İşte yazdığınız şeyin olup olmadığını değerlendirecek bir edebiyat çevresine sahip olmak, daha fazla okumaya, daha fazla okumak yazılan yazıları geliştirmeye ve nihayet olgunlaştırmaya yarıyor” diye konuşarak yazmak isteyen kişilerin önemli ölçüde kitap okuması ve kendisini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

 

 

 

Pazarcık’ta Yazar-Okur Buluşması

Büyükşehir tarafından düzenlenen Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Pazarcık Belediyesi konferans salonunda Yazar Okur Buluşması gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri ilçelerdeki etkinlikleriyle devam ediyor. Bu kapsamda Pazarcık Belediyesi konferans salonunda Yazar – Okur Buluşması etkinliği gerçekleştirildi. Yazar Lyudmila Diadchenko, Şair Dannybal Reyes Umbría ve Yazar Mehmet Özger’in katılımlarıyla gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü ve çevirmenliğini Esra Arı üstlendi. Dünya edebiyatından farklı isimlerin katıldığı etkinlikte edebiyat dostları bir araya geldi.

 

 

 

 

Şiir Gecesi Muhteşemdi

Büyükşehir Belediyesi Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Şiir Gecesi’nde şairler eserlerini seslendirdi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında Şiir Gecesi düzenlendi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa katılan şairler birbirinden güzel şiirlerini okudular. Şiir gecesine katılamayan Serdar Tuncer programa gönderdiği videoda, “Kıymetli Kahramanmaraşlılar, bugün aranızda olamadığım için son derece üzgünüm. Daha nice sağlıklı günlerde sizlerle birlikte olmak üzere saygı ve muhabbetle hepinizi selamlıyorum” ifadelerini kullandı. Şairler Mevlana İdris, Liudmyla Diadchenko, Enes Kılıç, Dannybal Reyes Umbria, Aykut Nasip Kelebek, Balazs Szöllössy, Hajnal Csilla Nagy, Abdullah İlhan, Samed Karataş, Mehmet Özger, Eyyüp Akyüz, Liliva Gazizova eserlerini seslendirdiler. Şiir okumalarının ardından Kültür Turizm ve Spor Dairesi Başkanı Duran Doğan katılımcılara günün anısına plaket takdim ederek teşekkür etti.

 

 

 

 

Yazı Atölyesi’nde Söyleşi

Büyükşehir Belediyesi tarafından Yedi Güzel Adama Edebiyat Müzesi’nde düzenlenen Yazı Atölyesi Söyleşisine Yazar Handan Acar Yıldız ile Safiye Gölbaşı katıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri Festivali çeşitli programlarla devam ediyor. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Yazı Atölyesi Söyleşisine Yazar Handan Acar Yıldız ve Safiye Gölbaşı katıldı.

Mutlaka Okuyun, Araştırın

Konuşmasına öykü yazma işine nasıl başladığını anlatarak başlayan Safiye Gölbaşı, “ Öyküler zihninizde uyanan sahneler ya da karakterlerden ibaret bir şeymiş gibi görünebilir. Fakat sizin içinizde bu ateşin var olması her şeyden önemli. Elbette yazmadan önce antoloji karıştırdım. Önce “Bunu nasıl yazabilmiş?” sorusunu kendime hayretle sorduğum yazarları seçtim. Onların birikiminden faydalandım. Birinin öyküyü çok iyi yazması size ilham ve teşvik olmayabilir. Kendi yazarlarınızı bulmak lazım, içselleştirdiğiniz, omzuna yaslandığınız yazarlar, sizin yazarlarınızdır. Belki o yazarı klasikler arasında bulamayabilirsiniz, fakat asıl aramanız gereken şey onu içselleştirebiliyor olmanızdır” diye konuştu.

Konuşabiliyorsak Yazabiliriz de

Konuşan insan sayısının artmasına rağmen yazar kadrosunun azalmasından endişe duyduğunu ifade eden Yazar Handan Acar Yıldız ise gençlere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Yıldız yaptığını konuşmada, “Okuyan insanların gitgide azalması, söyleyecek sözümüzün azalması, çeşitliliğinin ortadan kalkması beni kaygılandırıyor. Bu kadar çok iletişim kuran bir toplumun kültürel kodları, nasıl olur da okumak ve yazmak arasında bağ kuramaz? İşte bunu okuma alışkanlıklarımızda aramamız gerekir. Toplumumuzun organik olarak ortaya çıkardığı bu muhteşem dil ve onun öğelerine çok az başvuruyor olmamız bir kırılmanın anlaşılmasıdır. Bunu ortadan kaldırmamız lazım” dedi. Her iki yazar daha sonra dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdılar.