İŞ HAYATI VE AHLAK

HİDAYET                                                        

İmran KILIÇ

Allah’ın kullarına doğru yolu göstermesi ve onların doğru yola girmeleri sonucunu yaratması anlamına gelen bir terimdir. Sözlükte; doğru yolu açıklamak ve göstermek, doğruyu ve gerçeği bulmak anlamına gelir.

Bir inanç terimi olarak hidayet, Allah’ın hem kullarına doğru yolu göstermesi ve açıklamasını hem de onların –Hür iradeleriyle yaptıkları seçim üzerine- doğru yola girmeleri sonucunu yaratmasını ifade eder. Allah’ın kulu zorla hidayete yahut da dalalete (sapıklığa) yöneltmesi söz konusu değildir.

Hidayet Kur’an-ı Kerim’de bazen Hz. Peygamber (s.a.v.)’e, bazen de Kur’an’a nisbet edilir.(İsra, 9; Şuara, 52) Fakat bu, mecazi anlamda olup, her ikisinin hidayet çağrısı yapmaları ve kulun hidayetine vesile olmaları sebebiyle böyle ifade edilmiştir. Gerçekte hidayet Allah’a mahsustur. Ondan başka insanları doğru yola ileten gerçek bir fail yoktur. Allah’ın kullarına Peygamber gönderip kitap indirerek, insanın sınırlı duyuları ve aklı ile ulaşamayacağı konuları bu yolla açıklaması bu anlamda bir hidayettir. Hidayete erdirmek Allah’ın fiili sıfatlarından biridir.

 

 

İŞ HAYATI VE AHLAK

Çalışmak dinimizin emridir. Bir Müslüman geçimini sağlamak ve kimseye muhtaç olmamak için çalışmak zorundadır. İnsanların çalıştığı kazanç yolları ve iş kolları farklıdır. Çalışıp kazanmakta dikkat edeceğimiz husus: Kazancımızı helal yollardan sağlamak ve rızkımıza haram karıştırmamaktır.

Peygamber efendimiz (s.a.v.): “İnsanın malını nereden kazanıp, nereye harcadığından kıyamet günü sorguya çekileceğini bildirmiş, kazancına haram karıştıranlar hakkında şu uyarıda bulunmuştur: “Bir Müslüman’ı aldatan, yahut zarar veren veya hile yapan bizden değildir.” Çalışıp kazanırken doğru hareket edenler için de şu mesajı vermişlerdir: “Ticarette doğruluktan ayrılmayan kıyamet gününde de peygamberlerle beraber olacaktır.” Doğruluk Müslümanlıkta çok önemlidir. Müslüman’a yakışan, iş hayatında doğruluktan ayrılmamak, insanları aldatmaktan, karaborsacılıktan, kaçakçılığın her çeşidinden sakınmak, helal ve temiz yollardan kazanmaktır.

Üreticinin görevi, hilesiz ve kaliteli mal üretmek; çalışanların görevi, kendilerine verilen işleri eksiksiz yapıp kendisine ve çevresine faydalı olmaktır.