GAZİANTEP SANKO HABERLERİ (3)

14 MART TIP BAYRAMI

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. DAĞLI: “HAYATIMIZIN HER EVRESİNDE SAĞLIĞIMIZ İÇİN İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ HEKİMLERE VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA HEPİMİZİN MİNNET BORCU VAR”

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, hayatımızın her evresinde sağlığımız için ihtiyaç duyduğumuz hekimlere ve sağlık çalışanlarına hepimizin minnet borcu olduğunu belirtti.

Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Prof. Dr. Dağlı, tıp mesleğinin tarihin en eski ve yeniliğe en açık mesleklerinden biri olduğuna dikkat çekerek, bilimin ilerlemesine paralel olarak, sağlık dünyasında da büyük gelişmeler ve ilerlemeler yaşandığına vurgu yaptı.

14 Mart tarihinin Tıp Bayramı olarak kutlanmasına değinen Prof. Dr. Dağlı, “14 Mart 1827 tarihinde II. Mahmut Dönemi’nde Şehzadebaşı’nda bulunan Tulumbacıbaşı Konağı'nda ülkemizdeki ilk Cerrahhane, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur. 1838 yılında ise bu kurumun ismi Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane olarak değiştirilmiştir. Ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı tarih olan 14 Mart, bu nedenle Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır” dedi.

Hekimlik mesleğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zorlu ve yoğun bir eğitimle elde edildiğini anımsatan Prof. Dr. Dağlı, devamla şu görüşlere yer verdi:

“Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Beni Türk hekimlerine emanet ediniz’ sözlerinde olduğu gibi hekimlerimiz her türlü güncel bilgiyi ve teknolojiyi kullanarak, çağın gereklerini yerine getirmektedir.

SANKO Üniversitesi olarak, çağdaş ve modern dünyanın gereklerini takip eden, bilgiyi en iyi şekilde üreten ve kullanan, Büyük Önderimizin güvenine layık hekimler ve sağlık profesyonelleri yetiştirmek, değerli vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere aldığımız sorumluluğun bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle tüm hekimlerimizin, hekim adaylarımızın ve sağlığımız için büyük çaba gösteren sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, sağlıkta ve hayatımızın her alanında karşılaştığımız şiddetin sona ermesini diliyorum.”

 

 

ASİD GENEL BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

Merkezi Gaziantep’te bulunan Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, tıp mesleğinin eğitiminden, uygulamasına kadar yoğun emek ve büyük bir özveri gerektirdiğini kaydetti.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Dr. Yıldırım, “Hekimlik mesleği hayat boyu öğrenmeyi ve yenilikleri takibi gerektirir. Uzun ve yoğun geçen eğitim sürecinin tamamlanmasıyla bitmeyen, özellikle insana hizmetin ve fedakarlığın ön planda olduğu bir meslektir” dedi.

“Günümüzde tıp mesleği kariyer hedefleyen gençler tarafından ilk sıralarda tercih edilirken, göz ardı etmemiz gereken nokta bu mesleğin mensubu olabilmek ve sonrası için verilen gayrettir” diyen Dr. Yıldırım, mesajını şöyle sonlandırdı:

“İnsan hayatı için mücadele eden her meslek grubunda olduğu gibi hekimlik mesleğinde de karşılıklı saygı ve hoşgörü çok önemlidir. Her türlü şiddetin son bulması dileğiyle, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum.”

 

 

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 98’İNCİ YILDÖNÜMÜ

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE “MİLLETİN SESİ MEHMET AKİF” KONULU TÖREN DÜZENLENDİ

SANKO Üniversitesi’nde İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 98’inci yıldönümü nedeniyle “Milletin Sesi Mehmet Akif” konulu bir tören düzenlendi.

SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi toplantı salonunda düzenlenen törende konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, “Ulusumuzun bağımsızlık ve egemenliğini temsil eden en önemli değerlerin başında gelen İstiklal Marşımızın kabulünün 98’inci yıldönümü dolayısıyla, o günleri ve ‘Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım’ diyen İstiklal Şairimiz, yazar ve fikir adamı Mehmet Akif’i anmak için bir aradayız” dedi.

“Özellikle sevgili öğrencilerimize, İstiklal Marşımızın dizelerinin yazıldığı ve kabul edildiği günlerin, Cumhuriyet tarihimizin en zorlu dönemine, bağımsızlık mücadelemizin tam ortalarına rastladığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diyen Prof. Dr. Akkın, şöyle devam etti:

“Ekim 1918’deki Mondros Mütarekesi ile Temmuz 1923’teki Lozan Antlaşması arasındaki yaklaşık 5 yıllık dönemde, henüz başkent olan İstanbul dahil ülkemiz topraklarının bir bölümü işgal altındaydı. TBMM henüz bir yaşını doldurmamış bir filizdi ve Cumhuriyetin ilanına daha iki yıldan fazla zaman vardı. O günlerin yaşandığı olumsuz ortamı tam olarak tanımlayacak bir sıfat bulmak güç.

Fakat bugün burada sadece 100 yıl önceki bir tarihi konuşmuyoruz. Çünkü tarih ne sadece geçmiş ne de sadece siyasal mücadelelerin kronolojisidir. Tarih aynı zamanda bugündür, yarındır. Tarih kültürdür, edebiyattır. İstiklal Marşımız bunun en önemli kanıtlarından biridir.

Çok anlamlı bir tanımlama, var olmakla yok olmak arasındaki bıçak sırtı zamanda yazıldığını söyler. İstiklal Marşımız ilelebet payidar Cumhuriyetimizin ve ulusumuzun bağımsızlığının abidesidir. Bu büyük abide önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizin kahramanlarını ve İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı, rahmet ve gönül borcuyla anıyor ve saygılarımı sunuyorum.”

Ortak Dersler Birimi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Didem Karayakupoğlu ise Mehmet Akif Ersoy’un hayatıyla ilgili bilgiler vererek,  “Milletin Sesi Mehmet Akif” temalı bir konuşma yaptı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi dekan Vekili Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı tören, öğrencilerden oluşun koronun İstiklal Marşı’nı okuması ve şiir dinletisiyle son buldu.