GAZİANTEP SANKO HABERLERİ (3)

14 MART TIP BAYRAMI

ASİD GENEL BAŞKANI DR. YILDIRIM: “TIP MESLEĞİ DIŞARIDAN BAKINCA CAZİBESİNE KAPILINAN ANCAK TAMAMEN ÖZVERİ VE SEVGİYLE YERİNE GETİRİLEN BİR MESLEKTİR”

Merkezi Gaziantep’te bulunan Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Dr. Yıldırım, tıp mesleğine dışarıdan bakınca cazibesine kapılınan ancak tamamen özveri ve sevgiyle yerine getirilen bir meslek olduğunu kaydetti.

Yoğun ve meşakkatli bir eğitim sürecinin ardından bu mesleğin erbabı olan kişilerin yaşam boyu kendini geliştirmeleri gerektiğini anımsatan Dr. Yıldırım, “Günümüzde her şey çok hızlı gelişiyor. Her alanda yaşanan bu hızlı değişim,  tıp mesleği için de geçerli. Tıp alanında günceli takip etmek ve kendini geliştirmek çok büyük önem taşıyor” dedi.

Dr. Yıldırım, “İnsan sevgisiyle ve fedakarca bu mesleği yerine getiren tüm hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

14 MART TIP BAYRAMI

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. DAĞLI: “TIP MESLEĞİ EĞİTİMİNDEN, İCRASINA KADAR YOĞUN BİR EĞİTİM, EMEK, GELİŞİM VE GÜNCELİ TAKİP GEREKTİRİR”

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,tıp mesleğinin insan sağlığıyla birebir ilgili olmasından dolayı eğitiminden, icrasına kadar yoğun bir eğitim, emek, gelişim ve günceli takip gerektirdiğini söyledi.

Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Prof. Dr. Dağlı, “Tarihimizde, tıp eğitimi ve bilimi alanında dünyada söz sahibi olan birbirinden değerli bilim insanlarımız var.SANKO Üniversitesi olarak amacımız, tarihimize yakışır bilim insanları yetiştirerek, hem ülkemize, hem de dünyaya faydalı ve örnek olmaktır” dedi.

Prof. Dr. Dağlı, ilk cerrahhanenin, II. Mahmut döneminde, 1827 yılı 14 Mart’ında, Şehzadebaşı'nda bulunan Tulumbacıbaşı Konağı'nda Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulduğunu anımsatarak, 14 Mart tarihinin bu nedenle Tıp Bayramı olarak kutlandığına vurgu yaptı.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk tıbbı ve hekimlerine güveninin “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözleriyle büyük bir anlam kazandığını belirten Prof. Dr. Dağlı, “Teknolojinin hayatımızın her alanında yoğun bir şekilde kullanıldığı günümüz dünyasında bilim üretmek ve özellikle tıbbın gelişimi için büyük ve faydalı çalışmalar yapmak adına yola çıktık. Büyük Önder’imizin bizlere olan güveni her zaman olduğu gibi yolumuzu aydınlatan ışık olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Dağlı, “Tüm hekimlerimizin, hekim adaylarımızın ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlar ve başarılar dilerim” sözleriyle mesajını bitirdi.

 

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

PROF. DR. ARZU TUNA: “ERKEKLERİN DE SAĞLIK BAKIMI VERME KONUSUNDA YÖNLENDİRİLMESİ VE TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR”

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Arzu Tuna, erkeklerin de sağlık bakımı verme konusunda yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tuna,SANKO Üniversitesi tarafından Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte, “Milli Mücadeleden Günümüze Kadın ve Bakım” konulu sunum yaptı.

Sunumunda milli mücadelede yer alan kahraman Türk kadınlarıve tarihe iz bırakan ilk eğitimli Türk kadınları ile ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Tuna, “Eğitimli ilk hemşireSafiye Hüseyin Elbi hasta bakımını yoksunluklar altında gerçekleştirmiştir” dedi.

Kamusal alanda yaralı askerlere bakım vermenin pek çok zorluğu bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Tuna, “FloranceNightangale ile Safiye Hüseyin Elbi arasındaki benzerlikler ve farklılıklara da değindi.

Sağlık bakımı vermenin, bakımlı olmanın, bakımı gerek evde, gerek hastanede, gerekse yaşamda gerçekleştirmenin genel olarak kadınlardan beklendiğine değinen Prof. Dr. Tuna, erkeklerin sağlık bakımı verme konusunda yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Fırsat eşitliği ve uygun politikalarla,bugün eğitimli kadınların kamusal alanda hizmet verdiğini, üniversitelerde kürsü sahibi olduğunu, bilimi en üst düzeyde kullanıp, yeni araştırmalarla, yeni buluşlara imza attıklarını kaydeden Prof. Dr. Tuna, “Erkeklerle omuz omuza çalışan kadınlar, aktif siyasette de rol almaktadır” diye konuştu.

 Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenay Leyla Kuzu ise “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Beklentiler ve Sorunlar” konulu sunum gerçekleştirdi.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramından genel olarak özel ve kamusal alanda, hayatın her alanında, kadınların ve erkeklerin fırsatlara, kaynaklara ve hizmetlere eşit katılımını anlıyoruz” diyen Yrd. Doç. Dr. Kuzu,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cinsiyet eşitliği anlayışının hakim olması, özelde kadınların olmakla birlikte Türkiye’nin önünü açabilecek hayati öneme sahiptir. Türkiye de kadınların durumu tartışıldığında özellikleistihdam ve şiddetin kadınların hayatını doğrudan etkilediğini görmek mümkündür.

Bunlarınilkinde kadının hane bakımıyla ilişkisinden dolayı istihdama katılım rakamları düşüktür. İkincisi olan kadınlara yönelik şiddet ve şiddetin açık veya gizli onaylanmasıdır. Kadınları ve erkekleri sürece birlikte dahil eden, çok yönlü bir bakış açısı bu iki alandaki çözümler için büyük önem taşımaktadır.”

 Yoğun ilgi gören konferansta Yrd. Doç. Dr. Kuzu’ya sunumunun ardından, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı teşekkür ederek, armağan takdim etti.