GASKİ YAĞMUR VE KANALİZASYON

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü (GASKİ) Hüseyin Sönmezler, şehir merkezindeki yağmur ve kanalizasyon hatlarını birbirinden ayıracaklarını söyledi.

GASKİ olarak en büyük görevlerinden birisinin aynı hatta olan yağmur suyu ve kanalizasyon suyu borularının ayrı ayrı hatlarda olmasını sağlamak olduğunu belirten Sönmezler, “Kanalizasyonların sağlıklı bir şekilde artıma tesislerine ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Yağmur suyu konusunda yaşamış olduğumuz sıkıntıları ortadan kaldırmak için ekiplerimizle birlikte metotlar geliştiriyoruz” dedi.

Gaziantep’te karşılaştıkları en büyük sorunlardan bir tanesinin de yağmur sularının kanalizasyon şebekesine girmesi olduğunu dile getiren Sönmezler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bunları ayırmaya çalışacağız. Yağmur suyuna ek şebekeler yapacağız. Bizim en önemli çalışmalarımızdan biride yağmur sularını kanalizasyon kanallarından ayırmaktır. Özellikle köprülü kavşaklarda yaşanılan sıkıntıları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Çünkü yaz veya sonbahar mevsimlerinde yağan yağmurlar büyük felakete dönüşüyor. Metre kareye düşen yağmur fazla olunca pek fazla yapacak bir şey olmuyor. Ama bu durumlarda hasarı enaz indirmek bizim görevimiz. Özellikle mazgalların temizliğine büyük önem veriyoruz.”

MEVSİMSEL SICAKLIKLAR BARAJLARDAKİ SU ORANINI DÜŞÜRDÜ

Mevsimsel sıcaklıklardan dolayı Türkiye genelinde olduğu gibi Kartalkaya barajında da doluluk

 oranı az olduğunu, fakat şuan itibariyle içme suyu konusunda herhangi bir sorun yaşamadıklarını açıklayan Sönmezler, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yağan yağmur ve kar yağışlarıyla barajlardaki doluluk oranının artacağını söyledi. Gaziantep’in içme suyunu çok yüksek bir maliyetlerde gediğini aktaran Sönmezler, “Pompaj durumu içme suyumuzda çok fazla kullanılıyor bundan dolayı su maliyeti yüksek oluyor. Düzbağ baraj projemiz tamamlandığı zaman suyu daha ucuz fiyata getirmiş olacağız ve bu da su fiyatlarını otomatik olarak aşağılara çekecektir” diye konuştu.

Kahramanmaraş sınırları içerisinde bulunan Düzbağ barajında projelendirme çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Hüseyin Sönmezler, “Belki de bu proje Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük projelerinden bir tanesi olacak. DSİ ile birlikte bu projeyi ortak yürütüyoruz. Gaziantep merkeze 110 km uzaklıkta bulunuyor. Bizim amacımız bu projeyi bir an önce hayata geçirip içme suyunu memleketimize getirmek istiyoruz. Bu konuda ekiplerimiz ile birlikte çok titiz çalışıyoruz. Bizim bu konudaki öncelikli amacımız süreyi kısaltmak. Baraj tamamen bitip faaliyete geçtiğinde de barajın suyundan tamamen faydalanmak istiyoruz. Çok büyük ekonomik rakamlarla yapılacağı için de bu projenin çok iyi planlanması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.