Çocuklarına Baskı Yapmamalı

Yaz bitiyor, okul dönemi yaklaşıyor. Üç aylık uzun bir tatil süresinin ardından öğrenciler yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanıyor.

Öğrenciler Derse Odaklanmada Zorluk Çekebilir

Yaz bitiyor, okul dönemi yaklaşıyor. Üç aylık uzun bir tatil süresinin ardından öğrenciler yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanıyor. Peki, bu uzun tatil süresinden sonra öğrenciler yeniden ders çalışmaya nasıl odaklanabilir, ne gibi programlar oluşturabilir.

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan öğrencilerin uzun tatil dönemlerinden sonra ders çalışmaya odaklanmada muhtemel bir zorluk yaşayabileceğini belirtti.

Uzun Tatil Dönemi Öğrencileri Rahatlığa Alıştırıyor

Öğrencilerin üç ay gibi çok uzun bir tatil döneminin ardından yeni döneme odaklanmasının kolay olmayacağını söyleyen Aslan, “Yaz tatili gibi uzun tatil dönemlerinden sonra öğrencilerin ve ailelerin yeni bir yıla alışması kolay olmuyor. Çünkü bu gibi uzun süreçler öğrencileri rahatlığa alıştırıyor. Bu durum insanların okulsuz ve derssiz boş bir döneme psikolojik alışmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle öğrenciler ve aileler bu zorlukları aşabilmek için okullar açılmadan bir iki hafta önce hafif ve kademeli bir şekilde kendilerini okul dönemine alıştırmaya çalışmalı.” dedi.

Öğrencilerin bunun için aileleriyle birlikte kendilerine düzenli bir program yapması gerektiğini söyleyen Aslan, bu programlar yoluyla öğrencilerin tatil aktivitelerini kademeli olarak sona erdireceğini yada minimize edebileceğini açıkladı. Aslan, öğrencilerin aynı yöntemle kendilerini de hafif programlarla ders çalışmaya da rahatlıkla alıştırabileceğini vurguladı.

Aileler Ders Konusunda Çocuklarına Baskı Yapmamalı

Bu alışma sürecinde ailelere de büyük görevler düştüğünü aktaran Aslan, “Bu dönemde aileler çocuklarına sürekli ders çalışmaları yönünde baskı yapmamalı, sürekli o türden telkinlerde bulunmamalı. Çünkü bu durum belli bir noktadan sonra öğrencide sıkılmalara ve bıkkınlığa yol açacaktır. Sonrasındaysa öğrencileri psikolojik olarak çok olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Bu nedenle aileler çocukları baskı ile yönetmemeli, karşılıklı diyalogla ve iletişim yoluyla bu sorunları aşmalı” diyerek ailelere uyarılarda bulundu.

Bu süreçte ailelerin sürekli çocukların yanında yer alması gerektiğine değinen Aslan, özellikle anne-babaların aile düzenlerini çocuklarının ders çalışabileceği bir şekilde yürütmesini önerdi. Aslan, okul döneminde özellikle de okula yeni başlayacak okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerini en azından ilk hafta çok sıkmamak kaydıyla yalnız bırakılmamasının önemine de vurgu yaptı.