BÜYÜKŞEHİR'E KREDİ İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

Japon İşbirliği Kalkınma Ajansı (JICA) üst düzey yetkilileri Gaziantep'e alt yapı çalışmaları için kredi desteği vermek için Gaziantep'e geldi.

JAPONLARDAN BÜYÜKŞEHİR’E KREDİ İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

Japon İşbirliği Kalkınma Ajansı (JICA) üst düzey yetkilileri Gaziantep’e alt yapı çalışmaları için kredi desteği vermek için Gaziantep’e geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret eden ajans yetkilileri, Gaziantep’te son dönemlerde artan göç sıkıntısından dolayı alt yapıda meydana gelen sıkıntıya destek olmak istediklerini ifade ettiler.

JICA’ya Gaziantep ile ilgili bir sunum yapan Şahin, kentin kültürel ve sosyal yaşamına dair bilgiler verdi. Kentin son dönemlerde yoğun göç aldığını ve bu nedenle alt yapıda yeni ihtiyaçların doğduğunu belirten Şahin, “Bölgesel olarak baktığımızda Ortadoğu’nun yükünü taşıyan bir şehiriz. Özellikle bu bölgede yaşanan savaştan kaostan, istikrarsızlıktan en fazla etkilenen şehir konumundayız. Bir taraftan da kendi içimizde çok fazla göçle karşı karşıyayız. Nüfus olarak Türkiye’de en hızlı büyüyen tek şehir konumdayız. Dışarıdan ve içerden almış olduğumuz bu göçler yerel yönetimlere de ciddi bir maliyet getiriyor” dedi.

 4 yıl önce başlayan Suriye’deki iç savaş, kaos sonucu kadınların, yaşlıların, engellilerin ve çocukların yaşamlarını korumak için Türkiye’nin kapılarını açtığını belirten Şahin, “Eğer kapılarımızı açmamış olsaydık Suriye’deki savaştan dolayı milyonlarca insan hayatını kaybetmiş olacaktı. Gaziantep bölgede savaştan etkilenen şehirlerin başında geliyor. Gaziantep’te kamplarla birlikte yaşayan Suriyelilerin sayısı yaklaşık 300 bini buluyor. Kayıt işlemlerimiz bittiğinde STK’ların bizlere söylemiş olduğu rakam yaklaşık 400 bin civarında olacağıdır. Yani 4 yılda nüfusu 400 bin kişi artan bir şehiriz” diye konuştu.

Suriyelilerin geldiği andan itibaren hem yerel yönetimler, hem sivil toplum kuruluşları, hem de vakıflarla gıda yardımı, barınma yardımını hızlı bir şekilde organize ettiklerini aktaran Şahin, “Bu sürecin en büyük yükünü belediyelerimiz, yerel yönetimlerimiz çekti. Savaş bitecek Suriyeliler memleketlerine dönecekler diye tahmin ediyorduk. Fakat BM raporlarına göre bu çok mümkün görünmüyor. Daha uzun soluklu politikalar üretmemiz ve yerel yönetimlerin yaşamış olduğu bu sorunları çözecek alt yapıya ulaşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Suriyeli mültecilerle ilgili 4 ana başlıkta planlama yaptıklarını dile getiren Başkan Fatma Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şuan Gaziantep’te yaklaşık 80 bin çocuk eğitim görmek için hizmet bekliyor. Geçen yıl 18 bin çocuğun eğitim alması için Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler olarak gerekli şartlar sağlandı. Bir taraftan Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çalışmalarını yapıyor. Çok sayıda öğretmene ve alt yapıya ihtiyacımız var. Sağlık sorunları da yine en önemli konularımızdan bir tanesi. Şehirlerimizde bulunan hastanelerimizi Suriyelilerin kullanması için imkan sağlıyoruz. Diğer tarafta belediyemizin açmış olduğu sağlık kurumlarından Suriyelilerin de faydalanmasını sağlıyoruz. 250 bin kişin suyunu, elektriğini, atık suyunu, çöpünü devletten hiçbir destek almadan yapmak durumundayız. Bu kuruluşun bu konudaki hassasiyetini çok iyi biliyoruz. Bizim bu süreci yönetebilmemiz için ciddi bir mali kaynağı üretmemiz ve şehirdeki sorunları ortadan kaldırmamız lazım.”

JICA adına söz alan Ortadoğu ve Avrupa Departman Direktörü Uchıda Kumiko ise, “Bugünkü toplantımızın amacı Gaziantep’teki durumu değerlendirmek ve bir rapor halinde Japon hükümetine sunmak. Mümkün olduğunca belediyenize bu desteği sağlamak istiyoruz. Umut ederim ki yapacağımız bu görüşmeler önemli sonuçlar doğurur ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli kredi desteğini sağlarız” diye konuştu.