ALZHEİMERIN BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığının, temel olarak on tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması Alzheimer belirtisi olabilir.

21 Eylül, tüm dünyada Alzheimer Günü olarak anılmaktadır.Dünyada 30 milyona yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır.Alzheimer hastalığı günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik, semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır Demansın en sık görülen tipidir.

ALZHEİMER HASTALlĞI NEDiR?

Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat, unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir.

Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamı gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilir. 65 yaşın üzerinde, 15 kişiden bir kişide görülürken, 80 yaş üzerinde iki kişiden  birinde görülme sıklığı tespit edilmiştir. Kadınlarda erkeklere oranla sıklık daha fazladır. Hastalık nadir de ol a kırk ve ellili yaşlarda da ortaya çıkmaktadır.

ALZHEİMERIN BELİRTİLERİ

Alzheimer hastalığının, temel olarak on tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması Alzheimer belirtisi olabilir.

Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama),

Gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi),

Kelimeleri bulurken zorlanmak,

Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama.

Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme,

Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme,

Eşyaların yerlerini karıştırmak ( koyarken başka yere koymak),

Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik,

Karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama,

Sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak Alzheimer belirtileridir.

HASTALlĞIN TANISI NASIL KONUR?

Öncelikle yukarıdaki belirtilerden bazıları sizde varsa bir psikolog ya da sinir hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.

Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile Alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığın belirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur.

ALZHEİMER TEDAVİSİ

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerleyişi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır.Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. "Alzheimer söz konusu olduğunda yalnız hastaların değil hasta yakınlarının da psikolojik destek sağlanmasına ihtiyaçları var. Unutmamalıdır ki, insanlar yaşlılık döneminde de en az diğer yaşlardaki kadar yaşamdan zevk almak ve mutlu olmak isterler."

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, dünyada her 4 saniyede 1 demans teşhisi konuluyor. Bugün dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye'de ise 350-400 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Yaşlı nüfusun artış hızını göz önüne alındığında, önümüzdeki 4 yıl içinde dünya çapında 115 milyon demans hastası olması bekleniyor. Bunun pek çok ülkede sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin üzerine büyük bir yük getirmesi bekleniyor. Bizim ülkemizde bu ülkeler arasında bulunmaktadır.