Akdeniz diyeti ömrü uzatıyor!

İspanya'da yapılan bir araştırma Akdeniz tipi beslenmenin kalp krizi ve felçten ölüm ihtimalini yüzde 30 azalttığını ortaya çıkardı.

 İspanya’daki Predimed Araştırma Grubu, yaşları 55-80 arasında değişen 7 bin 447 kişiyi 5 yıl boyunca takip etti. Denekler egzersiz yapmayan ve tamamı aşırı kilolu ya da obez kişilerden seçildi. Diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalığı bulunan deneklerin yarısından fazlası kadındı. Araştırma süresince deneklere üç farklı diyet uygulandı.

 Birinci grupta yer alanlara ‘düşük yağlı kontrol diyeti’, ikinci gruba ‘sızma zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz diyeti’, üçüncü gruba ise günde ‘30 gram kuruyemiş (15 gram ceviz, 7.5 gram fındık ve 7.5 gram badem) takviyeli Akdeniz diyeti’ uygulandı.

 Ne yediler?

 Düşük yağlı diyet grubundakilerin az yağlı mandıra ürünleri, ekmek, patates, meyve, pirinç, sebze ve yağsız balık yemelerine izin verildi. Akdeniz diyeti uygulayanlar bol sebze, meyve, balık yediler. Bu deneklerin şarap içmesine izin verilirken kırmızı ve işlenmiş et yasaklandı. Katılımcıların diyetlere uyup uymadığı tahlillerle denetlendi. Araştırma sonunda 288 kişide kalp-damar hastalıklarıyla ilgili problemler çıktı. Bu hastalıklara yakalananların 109’u yağsız diyet, 96’sı sızma zeytinyağı ve 83’ü de kuruyemiş takviyeli Akdeniz diyeti uyguluyordu.

 Araştırma sürecinde kalp krizi, felç ve ölümlere de bakıldı. Akdeniz diyeti uygulayanların kalp krizi ve felç geçirme ihtimalinin ‘düşük yağlı kontrol diyeti’yle beslenenlere göre yüzde 33 daha az olduğu ortaya çıktı. ‘Kuruyemiş takviyeli Akdeniz diyeti’ yapanlarda ise bu oran yüzde 46 daha az oldu.

 Sırrı zeytinyağı

 Araştırmanın sonuçları İngiltere’nin saygın tıp dergisi The New England Journal of Medicine’de yayımlandı. Araştırmayı yöneten Ramon Estruch, “Akdeniz diyetinin olumlu etkisinin kaynağı sızma zeytinyağı ve kuruyemişler” değerlendirmesini yaptı.