AHİLİK HAFTASI 31. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİĞİ 15 TEMMUZ DEMOKRASİ MEYDANI'NDA DÜZENLENDİ

Ahilik Teşkilatının kuruluşunun 31. yıldönümü ve Ahilik Haftası münasebetiyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen kutlama etkinliklerine Vali Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci,Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç,Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkanı Necati Okay, il Kültür Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı,il Ticaret Müdürü Ahmet Uçar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun,Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine Bağlı Oda Başkanları ve Kurum Amirleri katıldı.

Vali özkan törende bir konuşma yaparak ,esnafların ahilik haftalarını kutladı. 
Yılın ahisi, kalfası ve çırağına kaftan giydirip plaket verdi.
Tören deki konuşmasında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet KUYBU 
Saygı değer valim;
Büyükşehir belediye başkanım, çok değerli katılımcılar
Allah insanları yemek, içmek,giyinmek,evlenmek,meslek edinmek, çalışmak gibi çok şeylere muhtaç yaratmıştır. Hiç kimse kendi başına bu ihtiyaçları karşılayamaz.
Bu yüzden kuyumculuk,ayakkabıcılık,fırıncılık,terzilik, Bakkallık, Berberlik,Lokantacılıkgibi çeşitli meslekleri yürütmek için çok insan gerekli olduğu gibi bu meslek dallarının gerektirdiği alet edevatı imal etmek içinde birçok insan gücüne ihtiyaç vardır.
toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretimi için lüzumlu olan bütün sanat dallarının yaşatılması şarttır. 
Bununla da kalmayıp insanların sonradan doğacak ihtiyaçlarını karşılamak için yeni sanat dallarının meydana getirilmesi gerekmektedir.
Bu anlayışla 32 meslek dalının hayata geçmesine vesile olan, Türk geleneği ile İslam’ın yüksek ahlak ve fazilet anlayışının ideal bir sentezini oluşturan ahilik teşkilatını 1205 yılında kuran Ahi Evran Veli Hazretlerini,
Bu gün aramızda olamayıp hakkın rahmetine kavuşan tüm esnaf ve sanatkârlarımızıvatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna şahadet şerbeti içen bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor mekânları cennet olsun diyorum.
Saygı değer valim;
Büyükşehir belediye başkanım, çok değerli katılımcılar
Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret İl Müdürlüğümüz Esnaf ve Sanatkârlar odaları birliğimizin birlikte düzenlemiş olduğu Ahilik haftası kutlama programına hoş geldiniz, şeref verdiniz.
Ahilik bizim tarihimizde Anadolu Selçuklular döneminde başlamış ve Osmanlı döneminde de devam etmiş; Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde de sahip çıkılması gereken önemli bir mirastır.
Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. 
Esnaf kardeşlerimiz Yüce Dinimizin koymuş olduğu ticaret ahlakıyla ilgili prensiplerini her zaman bilmiş yaşamış ve ticaretine aktarmıştır.

Cumhur Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında;
Esnaf demek ahi demek sadece dükkânaçan, dükkânında alışveriş ve ticaret yapan para kazanan kişi asla değildir.
Esnaf sosyal dayanışmanın öncüsüdür.
Esnaf üreticiden tüketiciye uzanan bir köprüdür.
Esnaf; aynı zamanda çırak yetiştiren kalfa yetiştiren ve meslek öğreten öğretmenlerdir.
Esnaf ; şehirlerini,ülkelerini canları pahasına koruyan gönüllü askerler, polislerdir.
Diyerek esnaf ve sanatkâra ne kadar önem verdiğini belirtmiştir.
Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan; dinini ve kültürünü yaşayan ve yaşatan bir sistemdir.
Esnaf ve sanatkârlarımıza alış verişe gelen insanımız Allah’ın
Selamıyla girer, Allah’ın kelamıyla karşılanır, alış veriş yapıp çıkıncaya kadar dinimiz ve kültürümüzle ilgili kelamlar kullanılır.
Buda dinimizi ve kültürümüzü yaşar yaşatır ve hatırlatır.
Şu anda bulunduğumuz Kıbrıs Meydanı, kapalı çarşı, taş han
Bakırcılar ve demirciler çarşısı ve Trabzon caddesinde ortalama 3.000 esnafımız insanlarımıza hizmet vermekte; 7.000 insanımıza istihdam sağlanmaktadır. 
Burası aynı zamanda bacasız bir fabrikadır.
En önemlisi de esnaflarımız; insanlarımıza faizsiz ve vadesiz alış veriş imkânı sunan tek kurumdur.
Bu yaklaşım sosyal yaşama verilen en büyük destektir ve bu sebeple esnaf ve sanatkâr ülkemizin orta direğidir.
Bizler ahilik teşkilatının bugün ki mensupları olarak; Kahramanmaraş’ımızda 22 BİN esnaf kardeşimle birlik ve beraberlik içinde birçok başarıya imza atmış bulunmaktayız.
Altın işletmeciliğinde üretici firma sayısı bakımından ülkede 2. İl olmamız ve 22 ayar altın işletmeciliği ile Türkiye genelinin %60 ‘ının ihtiyacını ilimiz karşılamaktadır.
Truva, yüzüklerin efendisi gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıklar bizim ustalarımızın ellerinde şekil almıştır.
Türkiye’de bayan ayakkabı imalatında 2.sırada yer almamız ayrı bir gurur kaynağımızdır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin metal mutfak gereçleri ihtiyacının % 50 si ustalarımızın hünerli ellerinden çıkmaktadır.
Toplumun kalkınmasında ve yükselmesinde esnaflarımız her zaman lokomotif görevi görmüştür.
Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür.
Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır;
Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı gösterilmesi, sahip çıkılmasından ve bu anlayışla din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmasındandır.
Çalışmak ve üretmek alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır.
Bu anlayışla ; Şuanda içinde bulunduğumuz küresel güçlerin ülkemize karşı başlatmış olduğu ekonomik savaşta esnaf ve sanatkârlarımız fırsatçılık yapmak yerine fedakârlık yaparak milletimize ucuz ve kaliteli hizmet vermeye devam etmektir.

Saygı değer Cumhur Başkanımızın her zaman dile getirdiği milli ve yerli olmadığımız sürece milli ve yerli ürünlerimize sahip çıkmadığımız sürece milli ve yerli olan esnaf ve sanatkârlarımızı yaşatmadığımız sürece bu ekonomik savaşlar ne ilk nede son olacaktır.
Bunu en açık örneği anavatanı ilimiz olan şifa kaynağı dondurmamızı 68 ülke sahiplenip tüketirken 68 ülkede Kahramanmaraş’ımızın ve ülkemizin tanıtımı yapılırken biz millet olarak sahip çıkmıyoruz acı ama gerçek ülkemizde yerli dondurma tüketimi %5 olup %95 yerli ve milli olmayan nasıl yapıldığını helal mi haram mı olduğunu bilmediğimiz dondurma tüketiyoruz.

Atalarımızın buyurduğu gibi
Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur.
Bizler Türk’e yakışır Türkiye olacağız,Türk’e yakışır bir şekilde yaşayacağız
Ondan sonra takdiri yaradana bırakacağız.
Sözlerime son verirken; ahilik haftamızın kalbi Allah’a 
Kapısı 72 millete açık olan mürüvvet ve merhamet sahibi, cömertliği esas alan; ahlakı ana sermayesi edip
Başarılı olmak için bilgiyi, başkasının esiri olmamak için doğruluğu prensip edinen
Vicdanını kendi üzerinde gözcü koyan, helalindenkazanan, yerinde ve yeterince harcayan, ölçütartı, ehli olan
yararlı şeyler üreten, yardım eden.
Hiç ölmeyecek gibi dünyaya yarın ölecekmiş gibi ahrete çalışan;
Aileleriyle, yanlarındaki çalışanlarıyla il nüfusunun dörtte birini oluşturan esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyor
Bütün Esnaf ve Sanatkârlarıma Sağlıklı, huzurlu bir yaşam, helalinden bol kazançlara vesile olmasını diliyor;
Teşriflerinizden dolayı tüm Esnaf ve Sanatkârlarım adına en derin saygılarımı sunuyor hepinizi Allah’a emanet ediyorum. dedi...