Adatepe Barajı Sulaması 1. Kısım Projesi Tamamlandı

Afşin Ovası 2026’da Tamamen Suya Kavuşacak

KAHRAMANMARAŞ – Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Adatepe Barajı Sulaması 1. Kısım Projesi, inşaat ve test çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete alındı.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yaptığı açıklamada projenin Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde 73 bin 740 dekar tarım arazisini suyla buluşturacağını belirtti. Projenin 2025 yılında kısmen sulamaya açıldığını ifade eden Balta, “2026 sulama sezonunda tamamı faaliyete geçecek olan proje ile bölge çiftçilerine büyük katkı sağlayacağız” dedi.

Kapalı Sistemle Su Kaybı Önleniyor

Projenin su kaynağını Adatepe Barajı oluştururken, sulama suyu 431 bin 641 metre uzunluğundaki kapalı borulu şebeke ile arazilere ulaştırılacak. Bu sistem sayesinde buharlaşma ve sızma gibi su kayıplarının önüne geçilecek.

Enerji Tüketimi Azalacak

Halihazırda pompajla sulanan 58 bin 550 dekar Kalealtı Sulaması arazisi, artık cazibeyle sulanacak. Ayrıca Cela-İğde Sulamasında da terfi yüksekliği 189 metreden 62 metreye indirildi. Böylece çiftçilerin enerji maliyetleri önemli ölçüde azalacak.

Balta, toplam sulama sahasının 65 bin 640 dekarının damlama ve yağmurlama sistemleriyle, 8 bin 100 dekarının ise pompajla sulanacağını söyledi.

7.500 Kişiye İstihdam, 627 Milyon TL Zirai Gelir

Projeden Alimpınar, Altaş, Aşağıkargabükü, Çağılhan, Deveboynu, Erçene, Esence, Gerger, Hüyüklü, Kabaağaç, Kargabükü, Kötüre, Ortaklı, Ördekköy ve Yazıdere köyleri doğrudan faydalanacak. DSİ Genel Müdürü Balta, proje ile 7.500 kişiye ilave istihdam sağlanacağını ve 627 milyon TL’lik yıllık zirai gelir artışı beklendiğini ifade etti.

Balta, “Projemiz yalnızca çiftçilerimizin refahını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölge ekonomisine ve milli kalkınmaya da güçlü bir katkı sunacak. Ülkemize hayırlı olsun” dedi.